Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Svicka VanoceByl jednou jeden chlapec, který si na své studium vydělával podomním prodejem. Jednoho odpoledne po prodeji zjistil, že mu nevystačí peníze na jídlo a měl obrovský hlad. Rozhodl se tedy, že zkusí požádat o jídlo u dalšího domu. Zaklepal a když ve dveřích uviděl krásnou mladou dámu, bylo mu stydno žádat o jídlo, a tak požádal jen o sklenku vody.

 

Žena viděla, že má muž nejspíš hlad a tak mu nalila obří sklenku mléka.

Chlapec ji pomalu vypil a zeptal se, co je dlužný.

"Nedlužíš mi nic," odpověděla mu. "Moje matka mě vždy učila, že za dobrý skutek se peníze neberou."

On jí odpověděl: "Pak vám tedy z celého srdce děkuji."

Jak Howard Kelly opustil její dům, cítil se neuvěřitelně krásně, jeho víra ve slušnost a lidskost se obnovila, ale hlavně, byl plný síly, která mu dodala odvahu pokračovat v prodeji a vydělat si tak na své studium.

Jak roky plynuly, muž dostudoval. A žena? Ta onemocněla a to tak vážně, že musela být převezena do hlavního města, aby se na její případ podívali specialisti.

Dr. Howard Kelly byl povolán na konzultaci. Když uslyšel jméno města, odkud byla převezena, pocítil zvláštní mrazení. Okamžitě seběhl dolů do jejího pokoje se na ni podívat.

Ihned ji poznal. Vrátil se nahoru do konzultační místnosti a rozhodl se, že udělá absolutně vše, co bude v jeho silách, aby jí pomohl. Od toho dne věnoval této ženě speciální pozornost.

Po dlouhém boji žena vyhrála a Dr. Kelly požádal, aby byl vystavený účet nejprve přinesen jemu na schválení. Podíval se na něj a dolů na kousek prázdného místa napsal vzkaz.

Účet poté putoval za ženou do jejího pokoje. Velice se bála nahlédnout do obálky, protože věděla, že zbytek svého života stráví splácením. Když se konečně podívala, uviděla vzkaz:

"Celé zaplaceno jednou sklenicí mléka."

Podepsán, Dr. Howard Kelly"

* * *

Nadějeplné svátky Vánoc

Jan Šinágl, 24.12.2013

 

Když chceš vědět co jsi byl, podívej se co jsi. Když chceš vědět co budeš,

podívej se co děláš.

Budha

* * *

Nechoď po prošlapaných cestách. Jdi po kterých ještě nikdo nešel,

abys jsi zanechal stopu a ne prach.

Antoine de Saint Exúpéry

* * *

"O reálné existenci Boha jsem přesvědčen více, než o tom,

že spolu zde právě nyní sedíme v této místnosti."

Mahatmá Gándhí:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (29 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #16 Charles Wiener 2014-01-02 20:17
Nemam nic proti tomu, aby se ctenarum predkladaly pohadky a la Andersen. Ale musi se jim to jasne rici. Predkladat pohadky s tim, ze jde o fakta, je informacni podvod. Souhlasim s panem Novym, ze zivot predklada dost skutecnych pribehu na to, aby se musely nektere prikraslovat.
+4 #15 M.Nový 2014-01-02 18:05
Cituji Jan Šinagl:
Pokud je pláč za Růžovou zahradu srovnáván s pláčem příběhu Dr. Kellyho, nedá se nic dělat. Lidé se srdcem příběh pana Kellyho pochopí, bez srdce nemohou.

Je srovnáván pláč za podobně prvoplánové sladkobolné pohádky, míjející se s realitou, pochopte to už. Příběhy Hanse Christiana Andersena jsou jistě taky dojemné, ale jsou to pořád pohádky. Dojímejme se nad reálnými životními příběhy obdivuhodných lidí, je jich naštěstí dost na to, abychom nemuseli strácet čas internetovými nesmysly.
+1 #14 Charles Wiener 2014-01-02 17:51
Lide, kteri uveri kazdemu povidani a roni se jim slzy skoro na povel, jsou lide pripaveni byt zblbnuti jakoukoliv nepravdou ci polopravdou. A jsou ochotni a nekdy i schopni zasvetit svuj zivot ci jeho kousek demagogii. 20.stoleti jich jich melo prehrsli. Lide, kteri si daji cas, aby overili verohodnost jim nabizenych zprav, mohou byt temi predeslymi obvineni z toho, ze nemaji srdce, ale vetsinou jsou to lide, kteri ztraceji srdce a zivoty prave lidmi, kteri se umeji rozehnat za polopravdou. Pan Sinagl by tomu mel rozumet, ale zrejme i on je schopen tu a tam podlehnout cukrovym pribehum. Pricemz skutecna historie Dr.Kellyho by nebyla o nic mene pritazliva, kdyby do ni nebyly zanesene nepravdy a "vylepseni" cervene knihovny.
-2 #13 Jan Šinagl 2014-01-02 17:33
Pokud je pláč za Růžovou zahradu srovnáván s pláčem příběhu Dr. Kellyho, nedá se nic dělat. Lidé se srdcem příběh pana Kellyho pochopí, bez srdce nemohou. Jsou o mnoho ochuzeni, ale o to více donekonečna filosofovat či mudrovat o ničem.
+1 #12 M.Nový 2014-01-02 10:16
Cituji Jan Šinagl:
Jsou lidé, které tento příběh dojal až k pláči...

Ale to nikdo nikomu nebere, jistě jsou lidé, které dojme k pláči i Ordinace v růžové zahradě, takže to není příliš relevantní kriterium. Považuji za zbytečné publikovat takové prvoplánové naivní "dojáky" jako výše uvedený článek, když stačí připomenout životní příběhy skutečných osobností (např. mnou zmíněné Matky Terezy) namísto přebírání internetových kýčů.
-2 #11 Charles Wiener 2013-12-30 10:43
Kdyz v danem okamziku clovek veri v pravdivost pribehu i polopravdy ci lzi mohou dojmout lidi az k placi. Otazka spise je, proc mel autor potrebu "vylepsit" pravdu .... Myslel jste nekdy na to, jak budou lide hodnotit veracitu jinych pribehu, ktere uvadite?
-2 #10 Jan Šinagl 2013-12-30 09:20
Jsou lidé, které tento příběh dojal až k pláči. Lidé kteří nejsou schopni myslet i srdcem nerozpláče ani stokrát pravdivý příběh. Jsou v životě o mnoho ochuzeni aniž tuší a aniž pochopí. Možná až když budou umírat...
-6 #9 Charles Wiener 2013-12-29 20:46
"takovýto silně lidský, nadčasový příběh" by jim zustal i kdyby se drzel pravdy. Jestli "vylepseny" pribeh pomuze nekterym uronit snaze slzu, dava v potaz pravdivost celeho pribehu. Nic neni nad pravdu.
-8 #8 Jan Šinagl 2013-12-29 09:15
Smutné, že takovýto silně lidský, nadčasový příběh, vede některé k tak racionálním, suchým až cynickým úvahám. Naštěstí to miliony lidí po celém světě dokázali pochopit. Není k tomu třeba rozum, ale srdce.
-9 #7 Charles Wiener 2013-12-28 19:39
Pokladat socialni spravedlnost za socialisticke mysleni je mozne, ale chybne. Pres 80 let je kapitalismus regulovan. President Roosevelt prisel s principem New Deal (Novy Udel ci Rozdelovani). Stat zacal daleko vice pouzivat danovy system na prerozdelovani spolecenskeho bohatstvi. Extremu dosahly skandinavske zeme, ktere se blizi asistovanym spolecnostem. Rozumny system dani tak, aby stalo za to se snazit, vydelavat vice a danove nepodvadet.
Chovani obou lekaru (Kelly & Lieben) je soucasti charity. Lide podporuji projekty, ktere chteji. Penizi, ale i casem a znalostmi.
Existuji lide, kteri se prizivuji na socialnim systemu, ale jsou i lide v nouzi, kteri si preji ci nemohou pracovat. A tem ma system pomoci. Starat se jenom o sobe, "platit sve zavazky”, je mozne nekdy, ale ne vzdycky. Jsou lekarske zakroky, na ktere jedinec nema a mutualizace je jedinou moznosti se delit o rizika.
Socialni a socialismus neni jedno a totez.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)