Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV ZAKONStížnost Radě ČRo na vedení RŽ ve věci cenzury rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou - Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat!

Premiéra I.dílu ČESKÉ STOLETÍ včera na ČT 1, o počátcích vzniku Československa, s M. Hubou v roli TGM, byla velkým zklamáním. Prakticky nic o legiích a legionářích, kteří mají hlavní zásluhu na jeho vzniku. Žádná zmínka o 14 bodech US presidenta Woodroffa Wilsona, o dohodě ze St. Germain, zato jsme si vyslechli všechny sloky písničky Ach synku synku… Jediným světlým bodem byl Miroslav Donutil v roli Loyda Georgie.

* * *

Hudba a nošení insignií při udělování vyznamenání presidentem republiky při slavnosti výročí založení Československa

„Při této příležitosti mají být neseny insignie československých legionářů a hrány jejich písně, protože oni svojí statečností, vybojovali svobodu pro Český národ tak, že Československo bylo uznáno samostatným státem. Ve skutečnosti se hrají chorály oslavující Jana Žižku, který neměl vliv na založení československé samostatnosti po první světové válce. Jde o pseudooslavu československé státnosti, kterou zfalšovali a nadiktovali komunisté za presidenta Novotného a kterou jako ovce stále opakujeme. Opakujeme v době, kdy už svobodně můžeme říkat, že Československý samostatný demokratický stát byl obnoven a mezinárodně uznán statečností Čechoslováků bojujících na třech frontách první světové války.“ K.Mrzílek, 28.10.2013

* * *

… Státní svátek se slavil dnes půl hodiny u památníku na Žižkově, vybudovaném komunisty s velkou sochou koně a lapky Jana Žižky. Nedivme se potom, že státní vlajky vlají jen na veřejných budovách a občany zajímají více obchody, chaty a hospody… Státní svátek se stal jen vítaným prostředkem k dalšímu dni volna …

… Demokracie je veřejná diskuse, kde není umožněna, není demokracie. Tento skandál by byl v každé vyspělé zemi nemožný, resp. obratem na prvních stránkách médií a hlavním tématem, nemluvě o masových demonstracích. Věřím, že Rada ČRo podnikne všechny zákonné kroky, nezachová se „předpodělaně“, aby tuto ostudu napravila a naplnila tak svoji kontrolní funkci a vůli všech občanů, kteří ještě nepozbyli zdravý rozum a dobré mravy. Komunismus naší zemi zničil a jeho pohrobci nesou jeho neblahé dědictví dále, bez odporu, omezení, postihu a trestu. Nechci připustit myšlenku, že Rada ČRo svoji případnou pasivitou a nejednáním zneuctí památku statisíce obětí zločinné ideologie a režimu a nenaplní svoji veřejnoprávní, nezávislou roli. To už by byl potom veřejnoprávní ČRo dobrý jen k poslechu písniček. …

 

Stížnost Radě ČRo na postup vedení Radiožurnálu ve věci cenzury rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou

 

Odesílatel:

SODALES SOLONIS o.s.,

Předseda

Jan Šinágl

Nejedlých 335

267 53 Žebrák

 

Příjemce:

Český rozhlas

Předseda

Bc. Tomáš Ratiborský

Vinohradská 12

120 99 Praha 2 

 

ID datové schránky: rnaadje 

 

 

Věc: stížnost na postup vedení Radiožurnálu ve věci přerušení rozhovoru s kardinálem Dominikem Dukou

        

 

V Žebráku dne 28. října 2013

 

 

Vážený pane předsedo Rady ČRo,

 

Podávám tímto Radě ČRo stížnost na postup vedení Radiožurnálu dne 21.října 2013, kdy došlo k záměrnému přerušení živého rozhovoru s nejvyšším představitem katolické církve České republiky kardinálem Dominikem Dukou. Považuji to za otevřený útok na Ústavu ČR, která zaručuje každému svobodu slova, projevu a zakazuje cenzuru. K incidentu došlo ve veřejnoprávním médiu, což je o to závažnější.

Tématu jsem se věnoval na svém webu v článku s názvem Rozhlas vypnul Duku. Mluvil o komunismu!, ze dne 24.října 2013 z něhož cituji slova kardinála Dominika Duky:

„Ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudru­ha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všech­nu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojoval.,“ - „Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, protože neplatí ani právní řád, ani žádné zásady a vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem!“ - „V přípa­dě vítězství nejmenované strany, která v minulosti pronásledovala mnoho kněží, si chce kardinál Duka věž Mihulku zabrat pro sebe. Po zbytek života zde bude hrát na housle a varhanní pozitiv a vydělávat na církevní restituce.

Dovolím si citovat i ze článku redaktora Zbyňka Petráčka z LN ze dne 23.října 2013 s názvem Veřejnoprávní předpodělanost:

“… A to už zůstává rozum stát. Je banální příměr se srpem a kladivem (takový lze přece slyšet v každé hospodě) návodem pro nevolení komunistů? A i kdyby ano, tak kde je chyba? V tom, že KSČM má i 24 let po revoluci a 20 let po přijetí zákona o protiprávnosti komunistického režimu v názvu nadávkové slovo? To je však její problém. Nebo je chyba v tom, že kardinál si bere do úst komunisty? Ale kdo jiný by to měl dělat než muž, který právě za jejich režimu seděl ve vězení? Upírat mu to jen proto, že se blíží volby a v nich kandiduje KSČM, je nehoráznost.

Ve skutečnosti není na vině ideologie, ale "předpodělanost" veřejnoprávního rozhlasu. Ten presumptivně očekává, že jakékoliv vyřčené slovo lze vykládat jako volební návod, a je v tom smyslu sám sobě cenzorem. Dámy a pánové v rádiu, vzpamatujte se. Vždyť takhle byste nemohli vysílat ani ranní rozcvičku (Hlavu vzhůru, břicho zastrčit) nebo předpověď počasí (mlhy za Úsvitu)."

I srp a kladivo jako znaky zločinné ideologie a jsou na seznamu MV uvedeny jako zakázané. Že už by se o nich nesmělo ani mluvit?! Jsme opravdu země Švejků: Ústava uznává zločinnost komunistické a nacistické ideologie, ale komunistická strana je v Parlamentu?! Měli bychom tedy změnit Ústavu a označit tyto režimy za mírumilovné? Pokud ne, tak by jistě MV povolilo i založení strany NSDAP a KSČM tak už nebude V Parlamentu alepoň osamocena.

Demokracie je veřejná diskuse, kde není umožněna, není demokracie. Tento skandál by byl v každé vyspělé zemi nemožný, resp. obratem na prvních stránkách médií a hlavním tématem, nemluvě o masových demonstracích. Věřím, že Rada ČRo podnikne všechny zákonné kroky, nezachová se „předpodělaně“, aby tuto ostudu napravila a naplnila tak svoji kontrolní funkci a vůli všech občanů, kteří ještě nepozbyli zdravý rozum a dobré mravy. Komunismus naší zemi zničil a jeho pohrobci nesou jeho neblahé dědictví dále, bez odporu, omezení, postihu a trestu. Nechci připustit myšlenku, že Rada ČRo svoji případnou pasivitou a nejednáním zneuctí památku statisíce obětí zločinné ideologie a režimu a nenaplní svoji veřejnoprávní, nezávislou roli. To už by byl potom veřejnoprávní ČRo dobrý jen k poslechu písniček.

Mimochodem to by bylo další téma, kdy nemalé částky peněz rozhlasových koncesinářů končí v zahraničí za autorské poplatky a česká produkce je slyšet stále méně. Alespoň neslyšíme ruské – zatím…    

Předpokládám, že vzhledem k závažnosti, bude Rada ČRo věnovat tomuto incidentu zvláštní schůzi, resp. schůze. Veřejného zasedání Rady ČRo se rád zúčastním a rád bych vystoupil i za veřejnost. Děkuji Vám.

 

V úctě k Vaší neodejmutelné odpovědnosti

 

 Jan Šinágl

 předseda

 SODALES SOLONIS o.s.

 

* * *

Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat!

… Smutné je, že se za toto neprofesionální chování moderátorky Hanky Shánělové veřejnoprávního rozhlasu, kde by měl mít možnost říci svůj názor každý občan, postavil šéfredaktor stanice Jan Pokorný: „Hanka Shánělová postupovala profesionálně. Ode mne dostala v podvečer, kdy se objevily první negativní i pozitivní reakce na její postup, mail, v němž jsem její vyhodnocení situace schválil."

Pan kardinál s noblesou jemu vlastní nikoho z vedení Radiožurnálu nekontaktoval a odešel. Kdo přežil Bory a loretánský domeček StB, ten přežije i cenzuru jedné marxisticky smýšlející či pouze připos…. redaktorky Českého rozhlasu. Jen je smutné, že se to děje 23 let po listopadové revoluci.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k tomu ale vyjádření podal: „Se zájmem jsem četl o vyjádření kardinála Dominika Duky v Radiožurnálu, kde mu moderátorka utnula slovo. Četl jsem to pozorně, nikde nestálo, že by vyzýval k volbě jakékoliv strany. To je mu naprosto cizí. Má obavy z vývoje u nás a já tyto jeho obavy sdílím. To, že už se proti tomu nesmíme ohradit na veřejnosti, je opravdu pozoruhodné. Český rozhlas má informovat, nikoli cenzurovat!"

Publicista Tomáš Haas se správně ptá: "To už se zase nesmí říkat, co byl únor?!“ 

Pikantní je, že bývalé komunistické poslankyni Kateřině Konečné rétorika pana kardinála nápadně připomíná vystupování československých politiků první poloviny padesátých let minulého století, které ona však zná jen z filmových dokumentů. Projev byl však cenzurován teď a věc je děsivou realitou dnešní a nejspíš i budoucí České republiky. Nikoliv slova pana kardinála, ale ono cenzurování jeho vystoupení opravdu připomnělo mnohým z nás padesátá léta rudých pohůnků předchůdců soudružky Konečné. To, že je zde po 23 letech poprvé opět veřejná rozhlasová cenzura jako v těch nechvalně známých padesátých letech hrůzovlády soudruhů Gotttwaldů, je velice smutným mementem pro doby příští. 

Ale vždy je něco zlého pro něco dobrého. Tím, že vypnuli kardinála Duku, zasáhli redaktoři v Radiožurnálu do volební kampaně mnohem víc, než kdyby ho nechali domluvit. Vzpomněla jsem opětovně na Pastýřský list k nadcházejícím předčasným volbám pana kardinála, který četl 20. října 2013 při nedělních bohoslužbách v pražské arcidiecézi a který je zveřejněn na stránkách arcibiskupství pražského. Vřele ho doporučuji všem! Především pak paní Shánělové a panu Pokornému, aby pochopili rozdíl mezi obecnou kritikou zločinného komunistického prezidenta Gottwalda při vzpomínce na padesátá léta, kdy otce kardinála Duky - anglického letce - mučili soudruzi v loretánském domečku a mezi moudrým vyjádřením se k současným volbám z jeho úst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (10 Votes)
Share

Komentáře   

+5 #3 Oldřich 2013-10-29 01:04
Památník na Žižkově byl postaven kolem roku 1930 právě na počest legionářům! Stavba byla ze známých důvodů přerušena a definitivně dokončena po válce. To, že ji bolševik zneužil pro svoje účely neznamená, že byl komunisty vybudován.
+2 #2 Petr Venclovský 2013-10-28 18:42
S hodnocením prvního dílu nového seriálu o vzniku Československa a jeho dějin v minulém století plně souhlasím. Byl jsem divákem seriálu VYOPRÁVĚJ, který dávala ČT v minulých dvou letech. Byl to seriál o mém životě a byl velice dobře udělaný. Očekával jsem něco podobného v seriálu České století, který mohu posuzovat zatím jenom ze studia historických materiálů. Pokud tento 1. díl má poučit dnešní mladé lidi o práci Masaryka při zakládání Československa, tak je to pěkný PASKVIL. Co nám asi přinesou další díly ?? Masarykova cesta do USA a do Ruska za podporou jeho myšlenek a založení české armády zcela byly opomenuty.
+2 #1 Vitezslav Haramule 2013-10-28 18:16
Vazeny pane Sinagl mam dojem, ze by Vasi stiznost na cenzorovani projevu pana kardinala vyridilo rychleji a kladne RADIO JEREVAN nez CESKY ROZHLAS.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)