Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Hryc_INVENTURA_avers_270613V Café Černá Labuť Na Poříčí dne 27.června - v symbolický Den památky obětí komunismu. Vyprávěl přes hodinu a stálo to za to! Bohužel mi selhal zvukový záznamník, takže tentokrátHryc_INVENTURA_revers_270613 bez zvukového záznamu. Na druhé straně dost možná neuveřejněním jsem pana Hryca ochránil od trestního oznámení se kterým, resp. kterými tak jako tak počítá, vzhledem k obsahu knihy. Nepíše nic jiného než pravdu o dění a lidech tak jak je poznal. Vzpomněli jsme i na našeho společného „přítele“ Martina Michala (Byl jsem v Bratislavě na obou soudech Agentury MM, které ve věci Nové scény a její bývalé ředitelky Wandy Hrycové versus Helena Vondráčková, jeho dcera jasně vyhrála). Mimochodem Wanda Hrycová je producentkou válečného drama, které se natáčí  podle předlohy Arnošta Lustiga. Výpravné strhující drama o síle lásky a touze po svobodě Colette.

Vyprávěl i o herci Dušanu Cinkotovi, který dostal 8 let za drogy a jeho zatím marné snaze nevinného člověka dostat na svobodu. Spolupracoval s policií jako tajný spolupracovník. Neinformovaný policista ho zatknul a ten se kterým spolupracoval mlčí, protože z jeho strany nebylo vše zřejmě „košer“? Dosáhl 17.000 podpisů (podepsal i známý herec „primář Sova“ Ladislav Chudík), vyprávěl jak byl u presidenta Ivana Gašparoviče požádat o milost. Prezident mu řekl, že by to asi pobouřilo veřejnost. Ani 17.000 petentů nebyl pro udělení milosti dostatečný důvod. Řekl jsem v debatě, že je skandální, když se takto chová prezident – doslova jako kašpar. Načež Andrej Hryco řekl: No však on se tak také jmenuje, což vzbudilo smích i když poněkud „černý“…

Hryc_Andrej_Cerna_Labut_Inventura_270613Z vyprávění o únosu prezidenta tajnými službami, Mečiarově amnestii a rádiu Twist šel mráz po zádech. Další důvod si knihu koupit. Na Slovensku byl náklad 10.000 výtiskůHryc_Andrej_Cerna_Labut_verejnost_270613 rychle rozebrán a připravuje se dotisk.

Též vyprávěl Andrej Hryc skvělém filmu Habermannův mlýn a důvodech proč neuspěl. Začal tím, když je Žid blb, tak tuplem. Producent filmu, emigrant z Prahy, žijící v SRN, nepovažoval za nutné investovat do reklamy v SRN, že kritika a ocenění filmu stačí – nestačilo a film ve SRN vidělo v kinech jen 7.000 diváků! V Čechách měl úspěch, měl být nominován na Českého Lva a producent opět „exceloval“, když chtěl převzít cenu jako největší producent místo českého sponzora. Z Českého Lva tedy nic nebylo a ani následné nominace na Oskara.

Též hovořil o atmosféře na posledních ročnících MFF v Karlových Varech, který se propadá stále více do byznysu, kdy v restauracích a barech rozhodně není téma umění a kultivovaná zábava. To jsem mu potvrdil a slíbil, že mu pošlu jeden článek k tématu. Činím tak touto formou, když se mi dostalo té cti – viz jeho věnování níže. Článek je starý 10 let, ale obávám se, že se situace nezlepšila, dost možná ještě zhoršila, stav ledvin mnohých „celebrit“ zcela určitě, případně i žaludečního traktu…

Potěšilo mne, kdy mi autor napsal věnování do své knihy: „Janu Šináglovi, jeho verný čitatel´“.

Nedivím se, že od vydání této knihy je jako herec bez práce…

 

Jan Šinágl, 28.6.2013

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

+4 #5 Karel Adler 2013-07-01 11:59
Posuzovat, nakolik je Kameňák odrazem skutečnosti se nedovážím, obávám se, že až nepříjemně silně.
Na druhou stranu, pokud film používá u postav jmen skutečných osob, ať už žijících nebo zesnulých, měl by v maximální možné míře přinejmenším u nich odpovídat známým skutečnostem.
Ad1 - mlynáře Habermanna skutečně zavraždil jeden Čech - opilec, co neuměl hrát karty a pan mlynář ho párkrát obehrál (když neumím karty, tak je nehraju s těmi, co to umí, nebo aspoň ne o peníze), jeho manželka nebyla Češka (byť takto smíšených manželství v těch končinách bylo nepochybně mnoho, nebylo to zrovna to jeho), ale Němka, to je ale nedůležité.
Ad2 - Němci nepopravili v Bludově 9 Čechů po zastřelení 2 německých vojáků, ale zavraždili 23 rukojmí za spolupráci s partyzány.
Ad3 - Bludovský farář neodešel s Němci do odsunu, ale byl podstatně dřív i se svým kaplanem odeslán do Terezína za podporu odboje, tam oba zemřeli.
Ad4 - Majitel místních lázní nebyl kolaborant, ale prokazatelně podporoval odboj, po válce byl v padesátých letech pro politické názory v base (nelíbil se nacistům ani komunistům, to není zas až tak neobvyklé).
Ad5 - Němci s Čechy rozhodně nemohli cvičit společně v Sokole, ten byl ostatně po odtržení "Sudet" zakázán.

Pokud by bylo zvoleno jméno nějaké fiktivní osady a fiktivní, třebas i podobná jména, bylo by možné hovořit o umělecké licenci, takto jsou to ovšem úmyslné nepravdy, podobně jako třeba v publikacích pana Krystlíka.

Cituji Oldřich:
...
Film Habermannův mlýn není hraný dokument, nýbrž vynikající umělecké dílo se srozumitelným poselstvím. Ovšem ne každému. Třeba Kameňák je skutečnost jak vyšitá. :o)
-6 #4 Oldřich 2013-06-30 08:52
[quote name="Jan Šinagl"]Pokud pane JP hodnotíte Habermannův mlýn takovouto "optikou", můžete stejně hodnotit filmy o Lidicích či atentátu na Heydricha.

Film Habermannův mlýn není hraný dokument, nýbrž vynikající umělecké dílo se srozumitelným poselstvím. Ovšem ne každému. Třeba Kameňák je skutečnost jak vyšitá. :o)
+2 #3 Tomáš Kott 2013-06-29 13:46
Dobrý den pane Šinágl tak jsem se šel podívat na tzv tržiště hanby a měl jsem tu čest s konfederací politických věznů a musím vám dát VÝJMĚČNĚ zapravdu že její vedení stojí za prd a když příjde člověk s jiným názorem tak ho okamžitě vyhodí!!!Když jsem se Naděždy Kavalírové ptal jak je možné že dělala za socialismu na ministerstvu tak jsem byl obklíčen ochrankou a policií!!Jsem komunista a jsem na to i hrdý a jak mne jediného člověka se báli když mne obklíčila početná ochranka a hned říkali TO JE TEN KOMUNISTA!!ZAVO LEJTE OSTRAHU!!Tak to mne dosti pobavilo!!! :-)
-4 #2 Jan Šinagl 2013-06-29 08:47
Pokud pane JP hodnotíte Habermannův mlýn takovouto "optikou", můžete stejně hodnotit filmy o Lidicích či atentátu na Heydricha. Škoda, že neuvádíte své jméno? Možná by to lecos osvětlilo? Komu jde o pravdu a objektivnost, nepotřebuje se většinou schovávat za zkratky či nicky, pokud zrovna nepracuje na ministerstvu a nesděluje skutečnosti např. v zájmu ochrany a obrany země a kdy mu může jít o práci či život.
+4 #1 MP 2013-06-29 08:04
Je neúspěch Habermannova mlýna zaviněn nedostatkem peněz na reklamu, anebo tím, že je vylhaný ? Zdá se mi, že pan Hryc dělá rychlé závěry, ale budiž, je to jeho názor a ten ctím. Pokud je umělecké dílo kvalitní, myslím, že lidé si jej najdou.Haberman nův mlýn se tváří jako skutečný příběh, ale kdo ví, jak se to historicky odehrálo, musí jím opovrhovat. Není spíš problém v p.Urbanovi a Herzovi?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)