Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Poc_PavelŠkoda, že ČT v hlavních večerních zprávách použila, resp „vystřihla“ pouze několikavteřinovou kontroverzi a nevěnovala se více věcným poznámkám europoslanykně MUDr. Zuzany Roithové. Na jednání výboru bylo pouze 5 českých europoslanců, předsedající německý socialista a 1 německá socialistická poslankyně, kteří si společně se zástupcem Evropské komise vyměnovali názory. Zájem ostatních poslanců o tuto "kauzu" byl minimální. ZDE je originál žádosti europoslance Pavla Poce v angličtině, níže český překlad – u 30% se jedná zřejmě o „tiskařský šotek“.

14.zari 2012

SMRTELNA OTRAVA METHANOLEM V CESKE REPUBLICE

Souhrn

Ceska Republika vyhlasila stav Nouze ve stredu, po serii umrti a vaznych poskozeni nelegálním, jedovatym alkoholem z prumysloveho chemickeho methanolu.

Methanol je vysoce jedovaty pro cloveka. Je i v jen malem mnozstvi v ciste forme, schopny privodit slepotu, nebo smrt.

Methanol se hlavne pouziva pro prumyslove ucely. Protoze je laciny a je nemozne ho rozlisit od praveho konsumniho alkoholu, zlocinci ho nekdy pouzivaji na cernem trhu, aby si zajistili vysoke zisky.

Ve ctvrtek odpoledne se pocet umrti z piti nelegalniho alkoholu, smichaneho s methanolem, zvysil na 18.

Pocet lidi v kritickem stavu se po poziti toho jedovateho methanolu zvedl od stredy na 24 pripadu; nekteri oslepli, mezi tim co jini byli uvedeni do umeleho bezvedomi v nadeji, ze lekari je mohou zachranit. Jini trpi mene vaznymi problemy.

Predstavitele se stale obavaji ze umrti budou stoupat.

Tak vysoky pocet umrti je vzacny a proto byly pouzity mimoradne kroky v boji proti teto epidemii otraveni methanolem.

Ministersky predseda Petr Necas nabadal lidi k abstinenci a nepouzivani alkoholu z neznameho zdroje.

Ministerstvo zdravotnictvi doporučuje, aby verejnost nepila destilovane napoje s obsahem alkoholu od 30% nebo vyse.

Ceske spravni organy zacaly prosazovat docasny zakaz prodeje tvrdeho alkoholu ve stancich, otevrenych trzistich a pojizdnych obchodech s alkoholem. Policie spustila kontroly v cele zemi. Stale neni jiste jake mnozstvi tohoto nebezpecneho alkoholu se dostalo na trh. Puvod toho jedovateho alkoholu nebyl jeste zjištěn, ale mistni policie a hasici, schopni jednat s jedovatymi materialy, zkontrolovali 5.000 vzorku podezřelého alkoholu, vice nez polovina z nich obsahovala nebezpecny stupen methanolu.

Evropsky rozsah problemu

Inspektori identifikovali a uzavreli dva obchody, ktere prodavaly zavadny alkohol. Oba zavrene obchody jsou na vychode Ceske republiky, blizko Slovenska a Polska, coz poukazuje na mozne prekroceni hranic.

Slovenske a Polske urady hlidaly moznost rozsireni jedovateho nelegalniho alkoholu mimo Ceskou republiku.

Krome ceskych obeti methanolu, dva lide nedavno zemreli po poziti alkoholu z neznameho zdroje ve meste Kielce ve vychodnim Polsku.

Dosud se nepotvrdily prevozy jedovateho alkoholu pres hranice.

V nebezpeci jsou take turiste kteri casto navstevuji Ceskou republiku kvuli nizkym cenam alkoholu.

Situace ma take silnou spolecenskou stranku, protoze nakup nelegalniho alkoholu ma spojeni s ekonomickym poklesem. V Moravsko-Slezkem kraji je nezamestnanost asi o 50 procent, vyzsi nez prumer 8.3 procent. Lide s nejnizsim prijmem hledaji nejlacinejsi alkohol a jsou schopni prijmout i neznamy zdroj.

Zaver / Zadost:

Kvuli teto kriticke situaci chci pozadat pristi tyden o kratkou vymenu nazoru Evropskou Komisi, behem schuze ENVI Committee.

Krome techto tragickych nasledku co se tyka vsech obeti, cela zalezitost ma take socialne-politicky rozsah. Cast obyvatel Ceske republiky, a to je velice typicke pro statisticky nejvíce postizene kraje, ma silny pocit odcizeni a ze je opusena jejich vlastni vladou. Proto je velmi dulezite, aby se Evropsky Parlament zabyval touto zalezitosti alespon vyse uvedenou formou.

Dalsi zretel, ktery neni vubec minimalni, je ze podobne pripady takoveho obohacovani na ukor lidskych zivotu se mohou znovu opakovat v krajich EU, silne ovlivnene ekonomickou krizi, nebo jejiho vysledku, a ze jen rozhodna jednani s podporou na Evropske urovni.  maji moznost tomu zabranit. Ochrana potravin, ne kvalita, je v pravomoci EU a zadna z EU zarizeni se nemuze vzdat, nebo snizit takove pravomoci, jak se to stalo na ruznych urovnich znackovych potravin ve "starych" a "novych" clenskych zemich EU. Kdyby Evropsky Parlament nedaval dostatecny prostor teto zalezitosti, byl by to urcite špatný signal.

Doufam ze muzete podporit tuto zadost.

Dekuji.

 

S pozdravy

Pavel Poc. MEP

 

P.S.

I když vezmeme ohled na jistou zkreslenost překladu, je z něho zřetelně vidět úroveň myšlení europoslance Pavla Poce. Nedivme se potom, že naši europoslanci nic v EP nedokáží a že je těžko někdo bere vážně. Světlou výjimkou je, zdá se, pouze europoslankyně MUDr. Zuzana Roithová. Její výrok je dost výmluvný: „Raději se budu hádat v Evropském parlamentu, než se objímat v Moskvě.“ Také ona usiluje stát se kandidátkou na první presidentku České republiky. Dostat se na hlasovací lístky by si jistě zasloužila. Nezávislých kandidátů s čitelným charakterem a minulostí nebude nikdy dost – a nejen pro presidentské volby. Pokud nebudou občané schopni, v přímých volbách na všech stupních, volit ty nejlepší ze svých řad, s čitelnou minulostí, odvedenou prací a pevným charakterem, nic k lepšímu se nezmění. Polistopadoví garnitury jsou schopny mimo krásných slov a prázdných slibů, resp. lží,  produkovat pouze chaos, bezpráví a bídu – vyjma bídy pro ně samé a bídy mravní, kterou vlastní bohatě.

 

Jan Šinágl, 24.9.2012

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)