Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 11:05
    Politici jako pokusné osoby Psychologie ovlivňuje chování ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sames_ON_Zebrak_100_let_Olda_Nejedly_90_let_020809V sobotu 18.srpna, těsně před žebráckým Posvícením. opustil navždy Ulici bratří Nejedlých další člověk, který v ní a v nás zanechal nesmazatelné stopy. Dožil se úctyhodného věku 93 let. Do posledních okamžiků svého bohatého a plodného života, se snažil pracovat a pomáhat druhým. V posledních letech už jen své početné rodině, dětem, vnukům a pravnukům. Nikdy nezapomenu na jeho pravidelné výzvy, kdy napadl sníh, namazal běžky a vyrazil na Opyš s poznámkou kdy také vyrazím? Nebo jeho pravidelné jízdy na kole do vysokého věku, které musel zanechat kvůli nebezpečí zranění. Přesedlal na rotoped a dále „jezdil“ po okolí byť jen podle ujetých kilometrů na tachometru.

Sportu byl věrný celý život, po dlouhá desetiletí se u něho scházely výsledky všech sportovních soutěží z okolí, které zpracoval a zasílal tisku. Byl také dlouholetým hlasatelem na fotbalovém stadionu Spartaku TOS Žebrák. Pokud ještě fyzicky mohl, přicházel na finále našeho tradičního tenisového turnaje Memoriálu Josefa Hůrky. Letošní XXXI. ročník už nestihl… Nikdy mu nic v tisku, co se týkalo především dění v našem regionu, neuniklo, často mne upozorňoval na zajímavé články, které mi unikly.

Sames_ON_na_kole_a_text_020509Nelze zapomenout na oslavu jeho 90.narozenin na jeho zahradě, pod vzrostlým ořechem u velké stolu. Bez problémů vydržel celý den v horkém létu sedět, vítat neustáleSames_Vaclav_2 přicházející nové hosty a přitom ještě jako správný patriarcha rodu bystře upozorňovat kdo nemá co pít, jíst, kdy nabízel a projevoval obdivuhodnou pozornost a pohostinnost všem hostům a gratulantům. Neuvěřitelné.

Pan Sameš patřil k těm málo lidem o kterých se moc neví, kteří prostě dělají se samozřejmostí co je třeba, bez nároku na odměnu a pomíjivou světskou slávu. Lidé jejich práci pro veřejnost přijímají jaksi samozřejmě. Až když odejdou, zjišťujeme jak nám lidsky a prakticky chybí, co pro nás znamenali a co všechno stihli pro společnost udělat a vykonat. Jen takovíto lidé udržují tradici a pokrok. Nejsou-li, mizí tradice i pokrok. Jsou nám skvělým příkladem pro život, který není jen o konzumu a užívání, ale i o tvorbě a udržování hodnot, bez kterých pozbývá lidský život svůj smysl, tedy především o poctivé práci ať už za peníze, nebo zdarma. I v posledních dnech jeho života jsem pana Sameše pravidelně viděl poklízet na zahradě a v okolí domku, který postavil…

Následoval tak po 3 ½ letech moji maminku paní Evu Šináglovou. Dělal jí dlouhá léta mistra v lakovně n.p. TOS Žebrák. Oba se nesmazatelně zapsali do paměti sousedů v naší uličce i města Žebráku.

Děkuji Vám pane Sameši za sebe, sousedy, sportovce a občany královského města Žebráka, pro které jste toho tolik vykonal, podobně jako moje maminka pro město Žebrák. Budete si mít jistě o čem vyprávět - i s Vaší už dávno zemřelou manželkou, byla také příkladným, skromným člověkem.

Dá nám ještě hodně práce, abychom se Vám všem vyrovnali. Tak nám tam nahoře držte palce. Snad si to Vaše zasloužené místo tam nahoře také jednou vysloužíme…

 

Jan Šinágl, Ulice bratří Nejedlých 335

v Žebráku dne 19.srpna 2012 v den posledního rozloučení…

 

Same_diplom_280404Same_mala_medaile_CMFS_280404Same_velka_medaile_CMFS_280404

 

 

 

 

 

 

 

Same_na_kole_020509

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)