Bulletin č. 13/2017

Tento e-mail obsahuje obrázky a grafiku, jestliže je nevidíte, prohlédněte si je v prohlížeči.
pátek 29. březen 2024 12:15

Byla to vášeň

Bata Tomas a znakco udělalo Tomáše Baťu BAŤOU. Byl posedlý vášněmi. Byl vášnivým ševcem, vášnivým otcem svých spolupracovníků, vášnivým milovníkem strojů, vášnivým vyznavačem absolutního pořádku ve všem, vášnivým budovatelem podniku, vášnivým vychovatelem všech, - každou dobrou stránku lidského charakteru si proměnil – ve vášeň. Protože vyrostl – v ševcovské dílně - od maličkého obdivovatele ševců, mezi nimž vyrůstal ve velkého ševcovského podnikatele, že neviděl svět druhého takového.

Často si lidé kladou otázku, proč každý vzpomíná na Baťu a nikdo se neřídí jeho příkladem. To je téměř nemožné. Tolik dokonalosti na každém kroku, to nemůže vybudovat normální člověk.


Číst dál

Emil rytíř Škoda

Skoda EmilPaní Hermína měla pravdu, město se poměrně rychle rozrostlo o několik set nových obyvatel. Za své zásluhy o rozvoj monarchie byli jak otec tak syn povýšeni do šlechtického stavu. Ing. Emil, rytíř Škoda zemřel 8. srpna 1900. Čest jeho památce.

… Otec František šel jako obvykle na pivo ke kulatému stolu městské honorace. Zde se v klidu, neoficiální cestou bez byrokratické administrativy, pravidelně probíraly plzeňské záležitosti. Městský tajemník decentně poznamenal: „Ta opravna strojů hraběte Valdštýna (Waldstein) hospodaří v poslední době od deseti k pěti, vypadá to, že asi půjde kukat a na buben. Přesto ještě není pozdě, schopný inženýr by to tam mohl postavit na nohy“. Pozvedl sklenici a přes pivo se podíval na Františka Škodu pohledem delším než lok. …


Číst dál

Společnost nemocná Rathem a DNA dokazuje, že ČR má 2% doživotních zločinců

Chronická rathitida, v pokročilém stadiu, dlouhodobě neléčená; právě tak lze charakterisovat to, co o stavu české justice odhaluje případ Davida Ratha, hejtmana, který, ač přistižen s úplatkem takříkajíc přímo v podpaždí, spravedlnosti stále uniká a čím dál víc se zdá pravděpodobným, že i unikne. - Těžko věřit, že by se půl procenta našich spoluobčanů dopustilo trestné činnosti natolik závažné, že je odůvodněna potřeba mít jejich DNA v databasi trvale. To nyní máme stvrzeno i numericky.


Číst dál

Rada ČT 29.3.2017: „My nejsme zvyklí na demokracii, kde bychom se to také naučili, že?“

Hlavně všechno „okecat“, to by nám šlo výborně. Zase se objevila nějaká divná paní, divný pán, vůbec jim nerozumíme, o čem to proboha mluví? Dělají nám jenom problémy. Kdyby alespoň přinášeli nějaké nové myšlenky, návrhy, konstruktivní kritiku, pochválili nás a našeho váženého pana generálního ředitele, jako to děláme neustále my? Je tak hodný a milý (vždy nám osobně předává na naší radě před Vánocemi dárkové tašky s dobrotami, každého z nás osobně obchází) a oni si na něho ještě troufají podávat trestní oznámení? Tak to tedy ne - na našeho hodného pana gen. ředitele nám nesahejte, nikdo si na něho nesmí dovolovat! Vždyť oni mluví úplně z cesty? My máme přece všechny čísla a statistiky v pořádku? Co se jim pořád nelíbí, co by ještě více chtěli? Vůbec jim nerozumíme a to máme za sebou zahraniční stáže, známe cizí jazyky, jsme vystudovaní filosofové, psychologové, profesoři, doktoři, inženýři, magistři, docenti, kandidáti věd, pravda ne všichni? Jak si můžou dovolit takto narušovat naší důstojnost a ctihodnost? Mají nějaké divné představy o demokracii? To jdeme raději domů, než je poslouchat. Pro jistotu si je také natočíme na video - jako oni drze nás! A ještě ty podivné řeči o komunistech? Že prý byli horší než nacisté a že prý zabili 10x více lidí než nacisté a dokonce i bez koncentráků? A prý byli ještě mezinárodně organizování? U nás přece popravili jen pár lidí? A my jim ještě odhlasujeme, aby směli vystoupit a ještě si stěžují, že jim jsou málo celé 3 minuty?! Příště už si to musíme rozmyslet, takhle nás rušit při naší odpovědné práci. Už i náš pan předseda nehlasuje a raději se zdržuje hlasování…

 

 


Číst dál

Neobjektivní, neověřené a nevyvážené

Česká televize je zákonem vázána k „poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů“. Tuto zásadu ČT opakovaně porušuje, když propaguje rychlé ukončení intervenčního režimu ČNB.

Minulý týden ČT nepřesně citovala výrok Miloše Zemana o tom, že intervence mohou skončit „v příštích týdnech“. Včera zase informovala o tom, že ukončení intervencí „zřejmě nastane v následujících dnech“ a že „to nastává právě teď, protože bankovní rada zasedá ve čtvrtek“. Takové nepodložené spekulace jsou přípustné od analytiků, nebo dokonce od politiků, Česká televize ale porušuje zákon, pokud se vědomě snaží manipulovat s veřejným míněním a vytvářet tlak na ČNB, aby začala jednat. Podobná manipulace je ve vysílání ČT viditelná v souvislosti s propagací kandidatury Jiřího Drahoše na prezidenta. To všechno přichází v době, kdy bude Rada České televize vybírat příštího generálního ředitele. Pokud Rada znovu jmenuje současného ředitele Petra Dvořáka, což nepochybně udělá, dá tím najevo, že podporuje porušování přesně toho zákona, který má za úkol hájit.  


Číst dál

Olomouc: Jeden svět a debata o exekuci

Jeden svet Olomouc 201730.3.2017: Olomouc Divadlo hudby, 18:30 hod. (vpravo LN, 22.3.2017)LN SLK exekutori 220317

Na pozvání pořadatelů jsem se zúčastnil diskuse po promítnutí dokumentu EXEKUCE. Bohužel jsem nemohl být přítomen zajímavé diskuse do konce, abych stihl poslední vlak do Prahy. Stihl jsem, věřím, říci z mé strany jako zástupce médií a občanské společnosti, to podstatné. Jinak samotný dokument mne zklamal. Nicméně obsahuje zajímavé momenty např. z tiskové konference s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem či popisy zločinných exekutorských struktur. V podstatě sofistikované fabriky na peníze, kde dlužník je pouhým objektem…

V podstatě se jedná o problém morální, odpovědnosti, tedy i výchovy. Připomněl jsem JUDr. Juraje Podkonického, bývalého předsedy EK ČR (Exekutorské komory), který výhodně zdražil zabavenou vilu a poté „přestoupil“ jako funkcionář do Mezinárodní unie exekutorů! Také současnou předsedkyni EK ČR Mgr. Pavlu Fučíkovou. Ta si koupila byt, jehož dražbu organizoval její manžel a v ČRo se nestyděla prohlásit, že o tom nevěděla, jinak by si prý byt nekoupila?! Pokud má vedení exekutorů předsedy s takovýmto morálním profilem, vypovídá to více než dostatečně o kvalitě této organizace. Exekutoři mají z rozhodnutí ÚS ČR z roku 2008 k pravomocem soudců první instance i status podnikatele. Zde by střetu zájmů dokázal odolat jen Pán Bůh. Proto považuji usnesení ÚS ČR za skandální, které má nemalý podíl na rozvinutí mašinérie okrádání a neskutečných zisků, které uvedly dlužníky ještě do většího zadlužení.  


Číst dál

Dobrá zpráva! Další vítězství Jiřího Wonky proti pomluvám jeho bratra Pavla Wonky!

Wonka Samal senat 300317I smír se počítá a omluva patří ke smíru. Titulky článků jsou trochu zkreslené, nejde o klasickou soudní výhru, neboť žalobě nebylo zcela vyhověno. Z Wonka Samal a obhajce 300317morálního hlediska jasné vítězství. Z právního hlediska kompromis. Ale i tak dobré. Gratulujeme! - USNESESENÍ ze dne 30.3.2017

Informovaly dvě přítomná média: LN - I dnes by byl bratr u politiků na indexu, míní o utýraném disidentovi Wonka a iDNES - Spisovatel se omluví za pomluvu Wonky, poslední oběti mezi disidentyZvukové záznam prvé části  soudního jednání a usnesení senátu JUDr. Tomáše Novosada. Odvedl dobrou práci. 


Číst dál

Dokumentaristka Libuše Rudinská podala šestistránkové trestní oznámení na Jana Šinágla

Rudinska kresbaK podání vysvětlení jsem byl předvolán na PČR v Berouně ve věci Oznámení na Jana Šinágla pro šíření pomlouvačných, diskreditačních a hanlivých informaci. Wonka Pavel mrtev oblicejOznámení podala Libuše Rudinská, autorka pomlouvačného dokumentu – zvěrstva - Pavel Wonka se zavazuje. Má celých 6 stran. Bylo podáno na SZ dne 28.12.2016 a předáno PČR dne 2.1.2017. Že by SZ pracovalo tak rychle? Věřme, že to má na svědomí jen konec roku? Na mé podání vysvětlení jsem potřeboval 5 stran a 2 ½ hod. Sbírka trestních oznámení na moji osobu se pomalu rozrůstá – po Martinu Michalovi, Heleně Vondráčkové, Agentuře MM, Bohuslavu Hubálkovi (oceněný příslušník III.odboje), tak toto „trestní společenství“ doplňuje Libuše Rudinská. Nepochybuji, že by si s některými z nich dobře rozuměla…


Číst dál

Pan Martin Michal se všem omlouvá za způsobená příkoří

Michal Martin cernyPan Martin Michal dnes, 1. 4. 2017, slaví své 58. narozeniny. Manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové se svěřil na sociálních sítích, že vzhledem ke  svým dnešnímHelenka a MM narozeninám stahuje všechny své žaloby na ty, které dlouhodobě žaloval a podával na ně trestní oznámení. Sděluje, že ho již tyto záležitosti několik let vyčerpávají a tak by se chtěl raději věnovat své právnické praxi.

Rád by pomáhal všem, kteří jsou neoprávněně trestně stíháni a rád by našel smírnou cestu i k redaktorům českého bulváru. Osobně se hodlá omluvit především Martě Kubišové, Janu Šináglovi, Wandě Hrycové a Karlu Trpákovi za soudní tahanice, které proti nim vedl či stále vede. Omluvit se hodlá i Karlu Gottovi, Václavu Havlovi, Lucii Bílé, Petře Janů, Evě Pilarové nebo Fero Feničovi, které v tisku hrubě urážel, když se postavili proti soudnímu procesu s Martou Kubišovou a vyzvali jeho ženu Helenu, aby se přestala soudit. Panu Janu Šináglovi se chce nejen omluvit, ale samozřejmě stáhnout veškerá trestní oznámení a žaloby, které na něho podal v posledních letech a která už dosahují rekordní výše 5.950.000,-Kč.


Číst dál

Otevřený dopis Martinu Michalovi

Michal Martin cerny

AKTUALIZOVÁNO 14.4.2017! Tento dopis zveřejnila některá média. Linky už jsou nefunkční?! Zpravodajství následuje - Vyjádření společnosti Bauer Media, v.o.s. k útokům pana Martina Michala

AKTUALIZOVÁNO 7.4.2017! - Zpěvačka Vondráčková poslala kriminálku na aktivistu Šinágla

… již několik let na mne podáváte trestní oznámení za to co jsem o Vás napsal. Vláčíte mne, jako mnoho dalších lidí, po soudech a policii. Ve svých článcích jsem 

MMobalka avers 270317odhaloval a odhaluji Vaše podvodné, nemravné jednání. Odhaluji Vaše lži, nečestné chování a hodlám v tom i nadále pokračovat. Je to náplň mé práce nezávislého publicisty a angažovaného občana. Za to, že o Vás zveřejňuji pravdu, která Vás odhaluje, požadujete opakovaně omluvy a miliony korun. Možná jste zastrašil některé novináře, v mém případě se Vám to nepodaří. Svými opakovanými trestními oznámeními, obtěžujete mnoho let nejen mne, ale i Vaše bývalé spolupracovníky, manželky, kolegy, rodinné příslušníky a opakovaně českou justici i policii. Chcete stále to samé - peníze! …


Číst dál

ZA CO BYL A ZA CO NEBYL ODSOUZEN JAN A. BAŤA 2. KVĚTNA 1947

Bata Jan Antonin a TGMNa internetu (iDnes) jsem našel, patrně v souvislosti s požadavkem potomků Jana Bati na odškodnění za neoprávněné zabavení soukromého majetku Jana Antonína Bati. Nežádají vyplacení náhrady za znárodnění firmy, zaručené Benešovým znárodňovacím dekretem. To by ta náhrada musela být aspoň tisíckrát vyšší.

A přesto se na internetu honem objevují jakoby bez souvislosti s oním požadavkem na nicotných 56 milionů podivně nová, negativní hodnocení osoby Jana Bati. Je to typické pro tento národ. Podobně jako Beneš si dal práci, aby dal dohromady téměř donucením tým, který by byl ochoten Jana soudit (po několikerém odmítnutí soudců to dostal soudce vojenský), aby získal nějaký rozsudek, jehož součástí by byla konfiskace majetku, to je – firmy Baťa. (dostal rozsudek velmi sporný). Pan vojenský soudce se asi pomstil Benešovi tím, že nejhorší vymyšlená a absurdní obvinění neuznal. Odsoudil tak Jana  za činy, které nemohly být vůbec brány jako trestné. (Viz níže.)


Číst dál

28. únor 2017: Manifestace před budovou ČT za odvolání gen. ředitele Petra Dvořáka

ČT selhává jako veřejnoprávní instituce. Mnohem více slouží zájmům, které jsou v rozporu se zájmy občanů a naší země. Jak bylo využito 670.000.000,-Kč na nákup nezávislé evropské tvorby?

 


Číst dál

Praha-Strašnice 30.března 2017: Poslední rozloučení s paní Helenou Štáchovou…

Stachova Helena„Víte proti lidský zlobě, závisti, nebo chamtivosti nemáte, léku. To musíte  přes sebe nechat přejít…“

Praha - Houslový virtuos Pavel Šporcl doprovodil dnes v Praze poslední rozloučení s loutkoherečkou a ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou, která zemřela po těžké nemoci 22. března. Ve velké obřadní síni strašnického krematoria zazněla přitom vedle Bacha i jeho vlastní skladba Česká nostalgie, kterou jí hrál před dvěma lety k sedmdesátinám.

 


Číst dál


Mlékárna Kunín?!

AKTUALIZOVÁNO 4.4.2017:… Umístěním videa na youtube a jeho dalším šířením, vznikla poměrně rozsáhlá negativní informační kampaň a SVS i MZe opakovaně reaguje na podněty, které se k tomuto videu vztahují. Podle našich informací chovatel i zmiňovaný výrobce mléka a ml. výrobků připravují právní kroky vůči autorce videa.

 

 

 


Číst dál

CIA 1960: Komunistická strana Československa

JANUV ZAKONKrátká historie KSČ – Organizační struktura – plné seznamy členů

76 stránek  zajímavého čtení. Doporučuji stránku 71 – o růstu členstva mezi roky 1924 až 1960!

 

Jan Šinágl, 1.4.2017


Spor o knížecí les: ČR v roce 2017 dokončuje konfiskaci podle Benešových dekretů, které započala v roce 1945!

Hans Adam IIKonstantin z Lichtenštejna: „Máme zde 600 hektarů lesů, jichž jsme právoplatnými vlastníky, zapsanými v katastru nemovitostí a v roce 2015 se český stát rozhodl opět proti nám aplikovat Benešovy dekrety. Děje se nám to znovu: 1945 a 1951 na nás byly protiprávně aplikovány dekrety. Dnes se děje totéž. Myslím si, že celý příběh je o spravedlnosti. Není o hektarech.“

Podívejte se na tuto neuvěřitelnou justiční zrůdnost v Reportérech ČT (od 29:30 min.).    

* * *

Opavské muzeum představí dary knížete Jana II. z Lichtenštejna

Slezské zemské muzeum v Opavě představí veřejnosti exponáty z darů knížete Jana II. z Lichtenštejna. Získalo je před více než sto lety. Vystaveno bude na 250 nejcennějších a umělecky nejhodnotnějších skvostů z darů knížete. Vernisáže se ve čtvrtek zúčastní i lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

… "Jan II. byl vzdělaný národohospodář, vynikající diplomat a filantrop. Ročně věnoval velké finanční částky na dobročinné aktivity, podporoval stavbu škol, kostelů či veřejných budov," řekla ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková. Kromě uměleckých děl daroval muzeu pozemek a finanční dar na stavbu dnešní Historické výstavní budovy, v níž muzeum sídlí. 


Číst dál

Tisková zpráva: Němečtí vyšetřovatelé nazývají zabíjení uprchlíků na hranicích ČSSR mezinárodním zločinem a navrhují u zodpovědných velitelů kvalifikaci vraždy. Činy tedy nejsou promlčené.

Platforma LOGO„Dosavadní klíčové výroky německých vyšetřovatelů jsou pro oběti československé železné opony stěžejní. Dosud se totiž žádné oficiální nebo akademické místo v České ani Slovenské republice neodvážilo zkonstatovat, že se jedná o nepromlčitelné činy,“ říká Neela Winkelmannová, výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí.

Praha, 27. března 2017. Platforma evropské paměti a svědomí již obdržela dva přípisy od německých vyšetřovatelů v reakci na obsáhlé trestní oznámení ze dne 18.8.2016 ve věci zabíjení uprchlíků na hranicích ČSSR. Podle německého nejvyššího státního zástupce bylo zabíjení uprchlíků mezinárodním zločinem. Z pohledu státního zastupitelství ve Weidenu se pro zabíjení uprchlíků na úrovni těch, kteří byli zodpovědni za systém střežení hranic, nabízí odpovědnost za vraždu z nízkých pohnutek.


Číst dál

Obdivovatelé mi píší, konec informační pohádky na Praze 7 a Godunov II.

… Tak prvně, nadvláda Habsburgů je tím, co zachovalo slovanský charakter českého národa; nebýt doby temna, dávno před nástupem osvícenství by se automaticky stal jedním z německých kmenů, takže dnes by průměrný ubohý Čech jezdil v mercedesu a ne ve starém favoritu a na poměry by nadával ve světovém jazyce a nikoli v nesrozumitelné linguistické zkamenělině se sedmi pády a bezpočtem mluvnických vzorů. Nikomu nic nevnucuji, pouze konstatuji… Za druhé, TGM a Beneš byli celkem podřadní státníci, jejichž krátkozraká, chauvinistická politika způsobila – nebo přinejmenším významně spolupodmínila – dvě národní tragedie 20. století, ztrátu samostatnosti v letech 1938–9 a pád do ruského područí v r. 1945. Za třetí, za váš milý a podnětný dopis srdečně děkuji. A napište znovu!


Číst dál

Modlitba za Černobyl je na cestě

Modlitba za CernobylKniha nositelky Nobelovy ceny za literaturu Světlany Alexijevičové Modlitba za Černobyl je děs tak čirý, že před ním blednou všechny horory a thrillery, protožeZinkovi chlapci tohle je skutečnost.

Miroslav Václavek: „Její knihu Zinkoví chlapci mám už doma a to je taková hrůza, že po jejím přečtení si každý komunistický hajzl musí nafackovat: A co teprve po Modlitbě za Černobyl. Měl by si jít hodit mašli…“ Je známo, že Rusové posílali v zinkových rakvích z Afganistánu s padlými ruskými vojáky i heroin…

„Byl jsem dobrým vojákem a Vy velitelem ve špatné válce…“

UPOZORNĚNÍ: 3x jsem umístil trailler k filmu BESTIE na tento web. Poprvé s titulky - zakázáno ihned po nahrání. Podruhé kratší s titulky -  zakázáno pár hodin po zveřejnění (v obou případech zřejmě reagoval automaticky Google-software?). Potřetí ještě kratší bez titulků, zakázáno po několika dnech, kdy mi Google napsal, že„vyhověl upozornění na porušování autorských práv“? No nevím, který autor filmu či dokumentu by protestoval proti běžné a vítané reklamě na své dílo, navíc zdarma? Pravda, dokumentů o válečných zločinech Ruska v Afganistánu mnoho neexistuje, natož hraných filmů. V tomto případě je ochrana autorských práv nutně jinou formou cenzury. Smutné, že se k ní propůjčil Google, možná nevědomě? Na tomto odkazu tento TRAILER k filmu BESTIE můžete shlédnout. Uvítám upozornění a zdůvodnění jak může propagace filmu poškozovat autorská práva? Bude „upozorňovatel“, který upozornil Google, stejně tak důsledný a kontaktuje mne?... 


Číst dál

Proč nám v ČR prodávají vodu cizinci a voda stále zdražuje? Co s tím? Protože řada lidí z politického vedení ČR nepracuje pro občany a stát!

Pravda o vodeJe to prosté. Vláda a politici buď jednají ve prospěch lidí. Pak jsou v zemi obnovené trubky a lidem teče čistá voda. Nebo jedná v zájmu koncernů a pak se místo obnovy trubek plní účty zahraničních koncernů.

„O kvalitě vedení státu řekne vše způsob, jakým zachází s vodou“. Simon Tal, bývalý ředitel izraelské Komise pro vodu - Máte toho dost? Pak jste tady správně. Jen informovaní mohou pomoct k nápravě.

Prodat cizí firmě podnikání se strategickou surovinou, to se v civilizované zemi jen tak nevidí. A přesně to u nás udělali politici v 90. letech, kdy vodní hospodářství přenechali nadnárodním koncernům. Městům a obcím zůstaly náklady, zisky plynou do zahraničí. „O každé zemi vám hodně řekne způsob, jakým zachází s vodou,“ Shimon Tal, bývalý ředitel izraelské Komise pro vodu. Lze očekávat, že přijdou další lži a polopravdy a snaha vyhnout se odpovědnosti za v řadě regionů protiprávně nebo nevýhodně nastavený systém, ale to nic nemění na faktu, že soudy již potvrdily a zrušily protiprávní tunelování dvou okresních vodáren a je zde cesta jak vodu postupně vracet zpět do rukou samospráv a následně do rukou státu obdobně jako tomu je v Izraeli. Českou republiku buď čeká obdobný ozdravný proces, jako proběhl v Izraeli, kdy Izrael posílil státní moc v odvětví a zmodernizovat svou vodárenskou infrastrukturu nebo poneseme stejně jako následující generace následky neschopnosti a politikaření osob jednajících v zájmu zahraničních koncernů.


Číst dál

Odkaz a dílo Jana A.Bati stále utajováno, nově i Thomasem Archerem Baťou!

Bata Jan Antonin a TGMBaťa je zpět, pravnuk zakladatele obuvnického impéria Thomas Archner Baťa bude z Prahy řídit marketing společnosti po celém světě. Titulek v INDEX LN 3/2017, ze dne 27.3.2017 MY NAME IS BAŤA!

Čtyři celostránkové fotografie a dvě stránky textu – ani slovo o Janu A. Baťovi, který firmu převzal po svém nevlastním bratrovi, pradědečkovi Thomase Archera Bati, Tomáši Batovi sn., vybudoval ji, dovedl k rozkvětu a ke světovému prvenství. Je frustrující, že velká část informací ve sdělovacích prostředcích ČR podporuje pouze příběh z pohledu Tomáše Bati jn. a jeho rodiny. Tři názorné příklady:

1. Jan A. Baťa měl největší podíl na růstu firmy Baťa po tragické smrti Tomáše Bati sn., více než kdokoliv jiný. To je nezpochybnitelný fakt.


Číst dál

Ke dnešnímu 425. výročí narození největšího Čecha, Moravského Bratra, rektora, exulanta, filosofa a myslitele, mistra Jana Amose Komenského

KomenskyKéž by nás rozum již navštíviti ráčil a začali bychom alespoň trochu uvádět svůj život do kontextu jeho díla a napravovat tak pomalu náš svět…

J. A. Komenský: „Obecná porada o nápravě věcí lidských“ – Panegersia: „Omnia sponte fluant, absit violentia rebus“ -  „Vše ať plyne samo, ať ve věcech násilnosti není.“

… Pokud bude ustanoveno (a k tomu radí zdravý rozum),že nikdo nesmí nic bez výhrady tvrdit, co není jednoznačně pravdivé, nic popírat, co není jednoznačně chybné, a o všem ostatním se zdržet úsudku; stejně že nic nelze bez výhrady schválit, kromě toho, co je zjevně dobré, a nic zavrhovat, kromě toho, co je zjevně špatné, a všechno mezi tím nechat být; konečně že se nikdo nesmí o nic pokoušet bez zralého uvážení, zda je to nutné, možné a snadné, a že se nesmí v nutných záležitostech zdržet jednání, pokud nerozpoznal překážky, které to činí nemožným a obtížným; k ostatním případům že je pak třeba se stavět nestranně. Pokud toto budou všichni přísně zachovávat, neotevře se tak nejjednodušší cesta k moudrosti, rozvážnosti a ke všem ctnostem? … Smysl toho tedy jest:náprava věcí nepokročí, pokud nebude odstraněno vše, co je v lidských záležitostech násilného. A násilí není možné odstranit, pokud nebude obnovena svoboda, kterou lidi obdaroval Tvůrce věcí. A není možné ji obnovit, dokud z očí nebudou odstraněny temnoty. Dokud na nich spočívají, není možné se na ně spolehnout.


Číst dál


... Text vkládejte sem, nadpisy nastavujte jako "Nadpis 2" ...

Nemáte dále zájem o Bulletin? ODHLÁSIT
Powered by AcyMailing