Bulletin č. 11/2017

Tento e-mail obsahuje obrázky a grafiku, jestliže je nevidíte, prohlédněte si je v prohlížeči.
čtvrtek 28. březen 2024 21:11

Ke 110. výročí narození a 40.výročí smrti prof. Jana Patočky – Udržet svobodu!

Patocka JanDějiny dělají odpovědní lidé, kteří na sebe berou riziko. Počátek svobodné obce se znovu zpřítomnil v zápase o lid­ská práva v Chartě 77 a není náhodou, že jejím mluvčím a signatářem se stal Jan Patočka, protože to souznělo s podstatou filozofie, jak jí rozuměl. V jedné přednášce na podzemním semináři v roce 1974 vyložil Patočka rozdíl mezi „duchovním člověkem" a „pouhým intelektuálem". Duchovní člověk pečuje o svou duši a o duši obce. Je to vzdělanec, jenž na rozdíl od pouhého intelektuála ne­podléhá mocenským tlakům ani populistickým nárokům davu a není ochoten pro dobré bydlo vzdát se svého přesvědčení.

I když se říká, že Patočka byl celý ži­vot teoretik, který se neúčastnil veřejné­ho života, připomeňme, že psal a publi­koval vyostřeně polemické texty už před válkou, například o mnichovské dohodě. Je docela možné, že právě proto mu prezident Beneš po válce neudělil profesuru. Dnešní krize EU spočívá možná také v tom, že většina jejích funkcionářů nemá o tomto hlubším smyslu Evropy jas­no.

… Nejpregnantnějším způsobem podal náčrt svého poje­tí dějin v Kacířských esejích, jež ve vel­kém spěchu a s velkou hutností sepsal v letech 1973 až 1974 a vydal v samizda­tu v roce 1975. Zde vysvětlil své pojetí, že dějiny v silném smyslu začínají teprve v antickém Řecku, kde vznikají svobod­né městské státy, v nichž nevládnou despotičtí vládcové typu egyptských fa­raónů či perských velkokrálů, ale politic­ky soupeří svobodní občané. Až tímto zro­zením demokratické politiky jako svobod­né soutěže názorů opřených o rozumový náhled, a nikoli jen o prastarou mytickou tradici začínají dějiny. Vše, co bylo před­tím a co leckde na světě žije dodnes, patří dle Patočky do období před-dějinného.


Číst dál

Vyhánění sedláků - Okresní soud v Hodoníně 21. 3. 2017

Skutečnost, že jednání nemusí být pouhou formalitou, ukazuje přiložená zpráva z 22. 2. 2017 „Státní zástupce chtěl zmařit rehabilitaci vysídlených sedláků. Nepodařilo se.“

Vzhledem k tomu, že jednou z Vašich „zájmových oblastí“ je i násilné vysídlování vesnických sedláků, dovoluji si Vás informovat, že soudkyně Okresního soudu v Hodoníně Mgr. Lenka Králíková nařídila na úterý 21. 3. 2017 v 10:00 hodin (Velkomoravská 4, I. patro, č. dv. 3) veřejné zasedání o návrhu na soudní rehabilitaci sedláka Metoděje Hlobílka (1895-1975).

Návrh je výjimečný. Podává ho totiž společně celkem devět navrhovatelů ze dvou zemí a tří generací (dcery, vnoučata a pravnoučata):


Číst dál


Vykutálení „lidovci“ – stejní jako v 50.tých letech!

Dotační byznys ministerského úředníka: projekty z evropských peněz za 32 milionů

Bývalý šéf odboru ministerstva školství Viktor Kubát byl členem koordinační skupiny pro čerpání dotací. Následně z těchto dotací zažádal o proplacení 16 projektů ve výši 32 milionů korun pro svůj spolek. A obce vedené stranickými kolegy.

… Předsedu KDU-ČSL a místopředsedou vlády nechává případ klidným a nespatřuje v chování spolustraníků Kubáta a Svobody žádné pochybení. “Informoval jsem se na to a pan Kubát mi řekl, že ta vaše konstrukce je vadná. Neměli na to žádný vliv a nic neovlivňovali, tím pádem je to v pořádku,” uvedl Bělobrádek. Na dotaz, zda nespatřuje v chování Kubáta střet zájmů, či jeho jednání nevnímá minimálně jako neetické, předseda strany Bělobrádek pouze opakuje: “Pokud o ničem nerozhodují a nic neovlivňují, tak v tom nevidím problém.”


Číst dál

Průlomové rozhodnutí soudu v Bratislavě: Usmrcení uprchlíka byl zločin, rodina má nárok na náhradu škody!

Tautz HartmuthBratislava / Praha, 13. března 2017: Průlomové rozhodnutí Okresního soudu Bratislava I. Dnes rozhodl o plné rehabilitaci Hartmuta Tautze, 18-letého uprchlíka, který byl zabit psy pohraniční stráže na československé hranici s Rakouskem v roce 1986. Hartmutova rodina má nárok na náhradu škody ze strany Slovenské republiky. Platforma evropské paměti a svědomí vítá rozhodnutí soudu jako první potvrzení o trestném činu spáchaného zabitím uprchlíka. Stíhání pachatelů musí následovat.


Číst dál

Filosof Ján Sokol: „Mašínové se mýlili, nešlo o válku.“ Ano, bylo to horší než válka!

Masin Josef a medaileVe válce je zbraň proti zbrani. Ozbrojení komunisté likvidovali neozbrojený národ. Potom je to ještě něco horšího než válka, pokud tlupa Masinove rodinavšehoschopných primitivů likviduje národ, jeho duši, paměť, kulturu, tradici, jeho nejlepší dcery a syny. Byl to boj a v boji musejí mít obě strany zbraně. Smutné, že tak jasnou morální genocidu národa, která ho ohrozila - a ohrožuje dodnes - v samé jeho podstatě, prof. Sokol není schopen chápat a uznat.

 „Třídní boj byl bojem proti „nepřátelům lidu“ (to byl výmysl Moskvy), který byl vyhlášen kvůli strachu v národě. Ať už provokatéry, falešnými svědky, divadelními procesy. Malé procento odbojářů shánělo zbraně hlavně přepadáváním malých policejních služeben. Bylo to jako v Protektorátě. Tehdy tady také nebyla válka, ale byl tu odboj. Vždyť ČSR vyrábělo zbraně a tanky proti spojencům. Každá totalita vyprovokuje odboj. I když nevyhlásí třídní boj jako bolševici. Prof. Sokolovi je třeba připomenout, že komunisté vyhlásili třídní boj, vyzbrojili se, měli zbraně, čekali boj. Jak jinak mohl nepřítel získat zbraně, nežli přepadením, bojem?!“


Číst dál

Kdy bude odsouzen poslanec Kalousek?!

Kalousek a prostrednik

Aktualizováno 18.3.2017: Vpravo LN 17.3.(Bod o privatizaci OKD byl projednáván – viz omluva v LN 18.3). Jinak i komentáře k hoaxům mohou být jejichLN IL fake Babisova otroka 170317 pokračováním. J.Š.  

Vše je v materiálech, co jsem Vám poslal k Litoměřickým fondům (LF). Šest let se akcionáři LF soudili s Ministerstvem financí (MF) o své uloupené úspory. Šest let zbytečně, protože se zjistilo, že to mělo být proti ČNB (vizitka justice). Kalousek nezahálel a udělal špinavou práci. Zlikvidoval zbytek akcionářů, co měli odvahu se obrátit na soud. Většina ze 120.000 akcionářů už stačila zemřít, aniž se dočkali spravedlnosti. Hyenismus je v tom, že soud se vede tak dlouho, aby zemřeli i ti zbývající, protože jsou to staří lidi.

Kalousek najal advokáty (pro MF) ze spřátelené advokátní kanceláře Korbel a spol. (náměstek). Ti si začali účtovat tak nehorázné částky za služby (a které museli akcionáři platit, protože všechny žaloby se zamítaly). Např. jedna paní (80 let) měla zaplatit 84.000,-Kč. Když to slyšela, tak v soudní síni omdlela. Arogancí moci a protiprávního jednání Kalouska došlo k vrcholu zastrašování – zafungovalo. Akcionáři brali své žaloby zpět i když za to museli ještě zaplatit. Doslova 320 akcionářů bylo vyhnáno ze soudní síně. Těch, kteří byli okradeni o své úspory i nečinností státu - a ještě za to museli zaplatit.


Číst dál

Nechci, aby dlužník hospodařil s mými penězi a s mým státem!

LN DR Kalousek 200317Aktualizováno: LN 20.3.2017LN 4 omyly Kalouska 200317

Toto je k popukání!

Sleduju, jak Sobotka plní příkazy americké firmy a nepřestává rýt do Babiše, a teď se dočítám, že ta jeho povedená takystrana má miliardové, nesplatitelné dluhy! Copak zadlužený spolek může hospodařit se státními penězi a všemi aktivy mého státu? Dlužník může  kandidovat ve volbách? To jsem v životě neslyšel! Co vy na to, právníci? To je - podle Kalouska - střet zájmů, jako prase! Přece kdo neumí hospodařit ve straničce, může hospodařit s obrovskými státními penězi? Já protestuju. Já nechci aby zkrachovaná firma dostala právo sahat na moje peníze! Na můj stát! On si, ten dlužník, nechává bezstarostně růst dluh své strany, a na další dluh si ještě koupil "prefíkanou" příručku, a podle ní chce vyhrát volby! Vždyť o jsou postupy, jak ošidit voliče a donutit je, aby volili to, co volič normálně nechce!!!  Rozumíte? Co volič ho nechce, on to ví, tak si na dluh koupí jakýsi manuálek! On nemá rozum na to, aby voliče získal, tak hledá, jak by voliče oblafnul! To je přece protispolečenské jednání! To je přiznání "jsem blbec, a stejně to vyhraju!“. On nás chce ovládnout tajnými nastudovanými postupy!


Číst dál

Bankéř, guvernér ČNB a premiér Josef Tošovský za zaviněnou nehodu a tři zraněné 200 USD pokuty?!

Tosovsky FerrariV srpnu 2007 Ruská federace nominovala Josefa Tošovského do funkce ředitele MMF proti navrženému kandidátovi EU. Tošovský prohlásil, že jeTosovsky 3 narazy návrhem Kremlu poctěn a kandidaturu přijal … Od mládí byl Tošovský kandidátem a pak členem KSČ (1976–1989). Podle zpráv zveřejněných MF Dnes v únoru 2007 stal spolupracovníkem StB v říjnu 1986 z titulu své funkce, kdy pracoval jako poradce předsedy Státní banky československé (SBČS)…. 

Dlouhé prsty bývalého guvernéra - Měli by Češi být hrdí nebo znepokojení, že mají někoho s takovou protekcí v okolí světového mocenského centra?

Hospodářské noviny dnes přinesly šokující informaci, že Josef Tošovský vyvázl loni z nehody, kterou způsobil ve státě Virginie nedaleko Washingtonu, s pokutou ve výši pouhých 200 dolarů. Červené ferrari, které řídil bývalý guvernér České národní banky, bylo úplně na šrot (foto zde), a tři lidé byli zraněni, i když ne vážně. Našli jsem inkriminované soudní rozhodnutí. Tošovského původně obvinili z bezohledné jízdy (reckless driving), za kterou hrozí až rok ve vězení, nebo pokuta 2500 dolarů, případně obojí (Class 1 misdemeanor). Státní zástupce ale z neznámého důvodu obvinění překvalifikoval na nesprávný způsob jízdy (improper driving), za který hrozí maximálně pokuta 500 dolarů. Tošovský vinu odmítl a byla mu uložena pokuta 250 dolarů (ne 200, jak uvedly HN).


Číst dál

Další truchlivé téma

Jurkovic KamilObyčejný vojenský lékař MUDr. Kamil Jurkovič vypozoroval, že nádorové bujení souvisí s činností štítné žlázy a na tom založil léčbu. V r.1997 to publikoval. Uvádí Fortyn Karelasi 500 vyléčených pacientů…

Zaslechl jsem, jak naši politici zdůrazňují nejlepší vztahy se slovenskými. To mi připomnělo, že počátkem třetího tisíciletí v r. 2001 mohla být Česká republika proslavena světovým prvenstvím v léčbě rakoviny, kdyby se byli našli lékaři charakterní a hrdí na naše  národy a stát a ne zbabělci strachující se o svou kariéru.

Totiž, to, co Česko má ve Fortýnovi, to Slovensko má v Jurkovičovi. Fortýn metodu objevil, kdežto Jurkovič ji vymyslel. Obě jsou geniálně jednoduché a účinné. Jurkovičova bez jediné kapky krve, pracuje s léky, jako chemoterapie, ale bez škodlivých účinků na pacienta.


Číst dál

EET a krach hospůdek...???

Přátelé !

Nedalo mi to, abych se nevyjádřil k fanatické kampani médií proti zavedení KONTROLY PŘÍJMŮ všech možných podniků a podnikatelů. Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná.  Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám :

Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ??? ... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to,co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. 


Číst dál

Udavačů a pomluvačů stále dost – v roce 1945 i dnes…

Prikaz CZ a D 040746Nedávno jsem zveřejnil udavačský dopis pana Jiřího Kratochvíla ze Slabců z 28.8.1945, kde udává skvělého člověka a vlastence pana Alexise Prince z Croy. Na redakci Podbrdských novin se obrátil pan Karel Lojín z Prahy 5, s dvoustránkovým dopisem, kde mé osobě věnuje docela dost pozornosti – malá ukázka: „Jeho „práce“ v současnosti si nezadá s praktikami StB a zpravodajských centrál. Pak není divu, jak chorobnou nenávist má v sobě.“ Děkuji PN, že mi tento dopis obratem poslaly. Doby, kdy podobné pomluvy byly rády otiskovány, jsou už naštěstí a doufejme trvale, pryč. Znám pouze jednoho pana Lojína, je majitelem pohřební firmy v Hořovicích. Vzhledem k tomu, že nebyl uveden kontakt, nelze vyloučit, že pana „Lojína“ potkávám ve svém okolí. Člověku je takových lidí líto, ale pomoci jim nelze.


Číst dál

Janota – Amnestie – Uspěli jsme v dalším sporu s ministerstvem vnitra

… je-li umožněno, aby se z dluhu 70 Kč na údajném nedoplatku za plyn stalo 17 tisíc, ovšemže s (opakovaným) využitím fikce náhradního doručení – nehovořím akademicky, nýbrž o skutečném případu mého klienta – nemá to se spravedlností společného zhola nic. To chápou i lidé právem jinak nedotčení a není proto divu, že následná sebevražda z Janoty učinila figuru mučednické dimense. … jen soudci vědí, nakolik byla za rozsudkem snaha zavděčit se establishmentu: není možná náhoda, že se v obou instancích rozhodovali bývalí komunisté, tedy osoby spíše než spravedlnosti sloužící vlastnímu prospěchu a momentální moci. - Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř, říkám si, vnitřním zrakem přitom patře východním směrem, na Slovensko. Tam se momentálně odehrává devátý (ano, devátý!) pokus o zrušení amnestií udělených v r. 1998 Vladimírem Mečiarem. Uspěje-li, mohou být amnestie slavnostně zrušeny ke 20. výročí jejich vyhlášení. … Existuje jediný způsob, jak amnestii zrušit: prohlásit režim, jehož hlava amnestii vyhlásila, za zločinný a postavit před soud vedle domněle amestovaných i onu hlavu. Ale to si, odhaduji, netroufnou ani na Slovensku, kde je vláda jen jednou z větví organisovaného zločinu ještě o stupeň víc než v České republice. - Mamutí steak ze surovin, námi formou veřejného příslibu nabídnutou každému, kdo pochopí a vysvětlí nám rozhodnutí ministerstva vnitra o nutnosti utajit zbytek pokynu o zpracování DNA, si neupekou ani u Městského soudu v Praze…


Číst dál

Galerie Prolhaných je mrtvá - žaloba a trestní oznámení na Martina Michala !

MM Nova galerie… Manžel Heleny Vondráčkové Martin Michal dlouhá léta tyranizoval novináře na svém webu Galerieprolhanych.cz. Manžel stárnoucí zpěvačky seMichal Martin cerny neštítil zveřejňovat citlivé informace z jejich soukromí a dokonce skrze komentáře, které on sám nebo osoba jím pověřená, šířil nechutné pomluvy, kde je vinil z pedofílie a vražd prostřednictví komentářů, které byly před zveřejněním kontrolovány….

Dobrý den,

jistě jste zaznamenali projekt Galerie prolhaných, kde pan Martin Michal pranýřoval některé vaše současné, či bývalé pracovníky. Tento projekt se mi povedlo zrušit a v současnosti proti manželovi Heleny Vondráčkové podstupujeme další kroky. Dovolte mi, abych Vám touto formou zaslal prohlášení, kde věc uvádím na pravou míru a věřím, že jej použijete jako materiál pro texty ve Vašich médiích. Pana Michala se už nemusíte obávat, máme dostatek důkazů, že on skutečně za projektem stojí a zničíme ho.


Číst dál

Martin Michal přišel o doménu Galerie prolhaných

Michal Martin cernyMichalu Ožuchovi se kromě galeriprolhanych.cz (GP) podařil další husarský kousek. Notorický neplatič Martin Michal (žádný slušný člověk nedluží miliony) je nespokojen, že přišel o doménu. Ohlásil novou na generické doméně eu. Zřejmě si myslel, že když převede hosting na Slovensko, že pro něj právo platit nebude. Člověk, který beztrestně přežívá patrně jen díky neustálému kličkování mezi zákony, viditelně nemá zas tak velké právní povědomí, byť se kdysi  pyšnil i titulem JUDr.

V noci ze čtvrtka na pátek se pochlubil na svém FB, že si pořídili doménu com a že od pátku tam poběží nová prezentace. Počítačově je asi trochu méně vzdělaný, když si na sebe registroval ve čtvrtek jak com, tak další koncovky někdo jiný - David Zápal. Tento redaktor je panem MM dlouhodobě dehonestován a urážen, tak se rozhodl bránit. Údajně mu jednu velkoryse přenechá např. www.galerieprolhany.ch, pokud by měl zájem? Kdyby se raději pan MM věnoval spíš tomu, aby dostal svoji manželku zpět na výsluní. Během deseti let ji srazil před lidmi na kolena a z oblíbené zpěvačky dokázal udělat osobu, která zapadla do jeho světa lží a nesmyslných soudních sporů (kterých se z velké většiny osobně kupodivu nezúčastňuje?), takže se od ní odvrátili i její dříve neochvějní fanoušci. Na tom má pan MMhlavní podíl. To by potvrdilo jistě min. 99% odborníků z hudební branže.


Číst dál

Skvělé pořady v iVysílání ČT „Z očí do očí“ jsou opět VŠECHNY přístupny veřejnosti

CT logoVše začalo 7.2.2017, kdy jsem nestihl pořad Antonína Přidala s RNDr. Jiřím Grygarem z roku 1995. Byl uváděn  jako vzpomínka na básníka, scenáristu, dramatika, překladatele, profesora JAMU Antonína Přidala, který 7.2.2017 ve věku 81 let zemřel. Rozhovor obou moudrých pánů je velmi aktuální, protože mluví o funkci Rady ČT jak má vypadat, jak také vypadala a kdy dnes Rada ČT plní přesně tu funkci, před kterou tento pořad z roku 1995 varuje. Doporučuji pořad shlédnout, je stále velmi aktuální, stejně tak jako jiné rozhovory s moudrými lidmi z té doby. Dnes už zdaleka tolik moudrých lidí prostor ve veřejnoprávní ČT nedostává. Není proto divu, že nepotkáte člověka, který by ČT chválil, vyjma důchodců, pro které je často nástrojem pro přežití všedních dnů a ztráty komunikace s okolím. Ti jsou vděčni za vše…

K mému překvapení pořad v íVysílání ČT nebyl dostupný. Dne 16.února jsem napsal gen. řed. ČT Petru Dvořákovi. Odpověď jsem obdržel dne 3.března s poděkováním s tím, že se stala chyba a pořad je už přístupný. Nebyl. Pouze byla posunuta hranice dostupnosti z roku 2006 na rok 2000. Dne 7.března jsem gen. řed. ČT napsal opět s tím, že pořad není stále dostupný. Odkaz stále hlásil: „Litujeme, ale pořad není v íVysílání dostupný…“. Dne 8.března mi bylo odpovězeno opět vedoucí úseku mediálního práva ČT JUDr. Markétou Havlovou, že všechny pořady dostupné jsou s uvedením odkazů i na další. Tentokrát už byly v íVysílání všechny pořady, tedy i ty před  rokem 2000 od vzniku pořadu v roce 1992.


Číst dál

Tak demokracie nefunguje, když má každý jen tu svoji…

Metro HN holub 180317Natočeno 17.3.2017 na stanici Metra Hlavní nádraží. Vystupující z Metra s naprostou samozřejmostí odcházejí nejkratší cestou zákaz-nezákaz. Je to pro ně naprosto přirozené, stejně jako pro občany vyspělých demokracií naprosto přirozené řídit se pravidly stejnými pro všechny a jejich dodržováním umožnit fungování skutečné demokracie. Další ukázka dědictví totality, která nás naučila „dodržovat a nedodržovat“. Bez dodržování a ctění pravidel nefunguje nic – ani demokracie. Napadá mi heslo Jezuitů: „Zachovej řád a řád zachová Tebe.“ – tedy i demokracii a svobodu. Chceme-li, aby platila naše práva, nelze toho dosáhnout porušujeme-li jiná. J.Š. 19.3.2017

 



Z myšlenek moudrých a zajímavá fakta

„Mindfulness nestojí jen na všímavosti, ale také na vlídnosti a laskavosti k sobě a svému okolí. Pokud by tenhle přístup většina lidí přija­la za svůj, mělo by to obrovský vliv na naši spo­lečnost, vztahy a komunitu."

Wilhelm von Humboldt: „Významná individualita je duchovní síla, která se vynořuje bez vztahu k průběhu dění a začíná novou řadu. Vidět v tvořivých lidech křižovatky, prameny, které do sebe pojímají minulé a vydávají je ze sebe v nové podobě, která už nemůže být odvozena dál za bod svého vzniku. Tento obraz je svoji povahou plně individualistický, ale také zplna zařazuje tento individualismus do celku. Chci doufat a taky to předpokládám, že to, co pramení z pravdy v přiměřené formě a užito čistě na duchovní oblast, zapůsobí v evropském vývoji ještě jednou.“


Číst dál

Opustil nás pravý Moravák Bohúš Gabrhel…

Gabrhel Bohumil parte 090317S dlouholetým kamarádem jsme se rozloučili v pátek 17.března 2017 ve Starém Městě v chrámu Páně sv. Michaela. Bohúš byl plný sil, života, humoru, životníhoBohous kostel 170317 optimismu a velmi moudrý. Bohužel zákeřná nemoc byla silnější. Měl velký smysl pro spravedlnost a bojoval proti bezpráví. Jeho neúprosný, roky trvající boj proti nespravedlnosti, kdy stavba mostu u jeho restaurace „Salaška“ porušila její zdi, už nedokončil – nemohl, protivník byl nad síly jednoho člověka. Pomáhal jsem Bohúšovi jak jsem mohl, tak jako jsme v důvěře pomáhali panu Hučínovi na jeho soudech, kde jsme se spolu seznámili. Pan Hučín mu nepomohl, ačkoliv mohl a měl. Právem se proto od něho odvrátil, stejně jako tomu bylo u mne…

Muzikanti na pohřbu byli skvělí, hráli před zádušní mší i po ní. Mne zaujal jeden moment, který ukazuje rozdíl mezi Moravany a Čechy – moravští muzikanti pili svoji slivovicú s láhve schované pod bílým, vyšívaným šátkem. To se v Čechách nevidí, kdy se pije z „neošátkované“ lahve rumu…

 


Číst dál

Modlitba Páně, aneb není Otčenáš jako Otčenáš

Nyní užívaný překlad                                                                                   

Otče náš, jenž jsi na nebesích,          

posvěť se jméno tvé.                         

Přijď království tvé.                          

Buď vůle tvá                                                

jako v nebi, tak i na zemi                     

Chléb náš vezdejší dej nám dnes.       

A odpusť nám naše viny,                    

jako i my odpouštíme našim viníkům. 

A neuveď nás v pokušení,  

ale zbav nás od zlého.                         

Amen.     


Číst dál

... Text vkládejte sem, nadpisy nastavujte jako "Nadpis 2" ...

Nemáte dále zájem o Bulletin? ODHLÁSIT
Powered by AcyMailing