Bulletin č. 52/2015

Tento e-mail obsahuje obrázky a grafiku, jestliže je nevidíte, prohlédněte si je v prohlížeči.
sobota 20. duben 2024 16:57

Vojtěch Jasný 1991: Proč Havel?

Dnes před čtyřmi roky zemřel president Václav Havel. Mše svatá za Václava Havla se bude konat dnes od 18:00 hod. v kostele sv. Anny na Pražské křižovatce. Havel 2 mse 181215

LN Havel MLR NO 151215„Vyprané, zbavené prachu, stojí tu na hanbě zas zplihlé prapory morálky státu. Dodávajíce lesku alespoň zástupům co přišly, aby s hudbou odešly opět do skladu. Jak na podzim opadávají stromům listy spadá i blazeovaná úcta k Havlovým myšlenkám a hrubá klišé nahrazují myšlenky.“ K.Mrzílek

„Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem.“ Sokrates

„Svoboda je ohrožena, když síla nenachází překážky.“ K. Mrzílek

„Otrok, který nemá co ztratit je stejně nebezpečný pro své okolí, jako diktátor pro zemi.“ K. Čapek

Miloš Forman: „Následujte ty, kteří hlásají pravdu a strašně rychle utíkejte od těch, kteří ji našli. Ty jsi dneska v situaci, kdy si lidé myslí, že jsi ji našel.“

Havel 3 mse verejnost 181215Václav Havel: „Hm, já jsem ji samozřejmě nenašel a s tou úvahou totálně souhlasím. Já se vůbec necítím být nositelem jakési pravdy, jakési kompletní a definitivní pravdy. To byl základní omyl komunistického hnutí a všech jeho teoretiků. To je základní omyl vůbec všech doktrinářů, že jim ta pravda, což je jakýsi trvalý a záhadný proces, že jim ztvrdne a zhmotní se do takového škvarku nějakého souboru tezí, nebo idejí, poznatků a teď jedou podle toho a všechno co se tomu vymyká, co tomu odporuje, co do toho nepasuje, se tak nenápadně pokoušejí odřezat oseknout a tak. Doktrína nutně vede k teroru, k násilí, ke koncentrákům, protože co to je jiného, než jenom odsekávání toho co se nám nehodí od toho škvarku, který nosíme v hlavě.“ - „Jedinec zmůže dost. Kdo nesouhlasí, hledá si jen výmluvy.“ - „Politika je práce, která si žádá obzvlášť čisté lidi, protože se v ní lze, obzvlášť snadno, morálně pošpinit.“ - „Nejparadoxnější paradox mého života: podezírám se, že mne kdesi nejhlouběji celý tenhle paradoxní život, vlastně hrozně baví.“

Z dopisů Olze: „Nesmíme nikdy zapomenout, že první malá lež vyřčená v zájmu pravdy, první nepatrná nespravedlnost, páchaná ve jménu spravedlnosti, první malá nemorálnost obhajovaná morálností věcí, první nerozvážné selhání v této neustálé bdělosti, znamená jistý začátek konce.“

Havel 5 VN srdce II 1812155:20 – M.Schell, 7:20 - P.Newman, 8:00 – A.Miller, 9:10 – J.Papp (producent Havlových her v NY), 10:10 – V.Havel, 10:40 – E.Wesel (nositel Nobelovy ceny 1986), 29:30 – Georgie Tlen University, 41:35 – E.Berstyn (cituje z Dopisy Olze), 44:00 – Scéna v kuchyni v Lánech (malý vnímá male, velký velce), 45:30 – G.Bush (White House), 53:10 – P.Simon, 54:10 – P.Landovský, 59:20 – H.Kissinger, 1:00:00 – S.Templay, 1:02:10 – kardinál F.Tomášek, 1:06:20 – B.Hrabal, 1:10:00 –Arlington, 1:12:10 – Ferda Platil (90-ti letý pražský převozník, 57 let ve službě, zachránil 120 lidí, vylovil 200 utonulých, sebevrahů a popravených – Nejlépe se žilo za Rakousko-Uherska), 1:14:10 – J.Mucha, 1:17:40 – G.Bush (TGM), 1:19:00 – R.Kubelík, 1:22:30 – V.Havel (O dějinách), 1:27:10 – V.Havel o pravdě, 1:31:20 – V.Havel na závěr.


Číst dál

Kázání kardinála Dominika Duky při mši svaté za Václava Havla

Duka DominikPraha 18.prosince 2015: Kostel sv. Anny - Pražská křižovatka

Vážení přítomní, drazí přátelé,

Scházíme se a cítíme, určitým způsobem, jistou prázdnotu. Prázdnotu, která nebyla zaplněna. Havel 2 mse 181215Zcela jistě pro vás nejbližší je to i trochu jiný obsah pojmu prázdnoty. Pro nás ostatní záleželo to na tom, v jak blízkém vztahu a přátelství jsme se zesnulým Václavem Havlem byli. Ale já bych chtěl říci, že mi pociťujeme prázdnotu v celém prostoru této země, protože chybí slovo. Chybí slovo, které by bylo výzvou, chybí slovo, které by dávalo naději i když by to mohlo být i slovo kritické, i když by to mohlo být někdy i slovo, které vyjadřovalo určité tázání i konstatování, že není dobře, to nebylo jenom v tom prvním Novoročním projevu.


Číst dál

Viktor Orbán: Evropě chybí zdravý rozum

"My Evropané jsme opět klesli na úroveň ponížených žadatelů, o svoji bezpečnost žádáme u jiných."

V sobotních LN (19.12.2015) vyšel obsáhlý, třístránkový rozhovor šéfredaktora Ištvána Léka s premiérem Maďarska. Stojí za to si několik jeho názorů připomenout.

LN Za posledních pět šest let postihly Evropu čtyři velké krize. Nejprve fi­nanční krize, která se k nám rozšířila z USA, poté řecká finanční a ukrajin­ská vojenská krize a nyní ilegální mi­grace. Není to na Evropu, jež se zdá jaksi zkornatělá a nedokáže rychle a správně reagovat, trochu moc?

Je to velmi moc, a proto si musíme položit otázku, proč jsme přišli o svou schop­nost předvídavosti. Téměř každou z těchto krizí totiž bylo možné předvídat. Proč jsme na tyto jevy nevypracovali evropské strategie? To je otázka, která doopravdy í zneklidňuje, neboť ukazuje, že my, ev­ropští vůdci, pouze reagujeme na událos­ti, vždy jen řešíme krizi, ale nemáme vizi nebo strategii, v jejímž duchu bychom byli schopní vzniku této krize předcházet. Proto prohlašuji, že musí nastat obno­va evropské politiky. Navíc bych k tomu přidal pátou krizi, která se stala zjevnou v důsledku záležitosti migrantů, a sice krizi demokratickou, neboť je jasné, že to, co si evropská mainstreamová elita myslí a co dělá, je čím dál vzdálenější tomu, co si myslí voliči, kteří přece jen představují zdroj síly v demokracii. To může Evropskou unii destabilizovat.


Číst dál

Rozdělenou Evropu čeká temná budoucnost. Možná i válka.

LN Drzy Putin PP 191215Jako by si stále méně lidí uvědomovalo geopolitický rozměr sjednocené Evropy – pouze celistvá bude schopná samostatného rozhodování. Rozdělená Evropa je Evropou sporů, nepokojů a válek.

Rusko chce slabou a roztříštěnou Evropu. Taková je totiž dobře ovladatelná i na ní lze vydělat. A k této situaci nyní Evropa směřuje. Cílem Vladimíra Putina zřejmě není začlenit Evropu do Ruské federace. Ani v případě římské nadvlády nad Řeckem však nešlo zpočátku o přímou anexi. Smutné je, že zejména kvůli současné migrační krize přibývá lidí ochotných populistickým demagogům naslouchat.


Číst dál

Přesunulo se 5 miliard na MZ, nebo nenávratně zmizely?!

Babis NemecekDnes ráno na webu ČTK v 7:55 hod. byla zpráva, že na MZ zmizelo 5 miliard korun. V aktualizaci zprávy v 10:01 hod. už záležitost ministr Němeček bagatelizuje. Obsah původní zprávy je velmi relativizován? Když se pohyby peněz dějí nekontrolovaně, jak může ministr tak rychle tvrdit, že se zcela jistě žádné neztratily?! Jde o závažnou zprávu a ministr by měl přesvědčovat veřejnost činy, tzn. odhalením příčin, viníků a převzetím osobní odpovědnosti. Mimochodem ministr Němeček porušil zákon, kdy mi neodpověděl na ZOI ve věci očkování (stížnost nadřízenému orgánu byla podána). Na MZ se rodí mimo očkování i další velký skandál. Jde o stovky miliard a zbytečně ztráty desetitisíců lidských životů, resp. milionů po celém světě, díky skandálnímu chování současného MZ i předchozích.


Číst dál

Bála se snad soudkyně Šnajdaufová pravdy a proto neodsoudila svoji bývalou kolegyni, advokátku Marvanovou?!

Marvanova HanaZ průběhu jednání před vyhlášením rozsudku jednoznačně vyplynulo, že účet, z něhož bylo žalované plněno, byl "úschovním účtem zřízeným pro potřeby výkonu advokacie dlužníka". V rozsudku ze dne 3.11.2015, je to rovněž zmíněno, ale záměrně je tento fakt zpochybňován podivným vyjádřením soudu "mohl být". Toto zpochybňující vyjádření soudu však nemá vůbec žádnou oporu v provedeném dokazování, protože podle sdělení banky šlo skutečně o úschovní účet, na němž byly peněžní prostředky nepatřící JUDr. Veverkovi, ale jiným osobám. Stejná skutečnost vyplynula i z přípisu Policie ČR, která účet 460477440/2700 označila za úschovu u advokáta.


Číst dál

Komu vděčí Zeman za své zvolení? Aneb „Král má oslí uši!“

Rychetsky PavelÚstavní soud se už brzy usadí. Poté odejdu, Hrad mě ale nelákáZeman a Klaus

Máme-li věřit Pavlu Rychetské­mu - a to bychom měli, protože je to člověk v politice dokonale sběh­lý už od časů disentu až podnes. Předseda Ústavního soudu a člo­věk bez kostlivců ve skříni -, pak v přímé volbě prezidenta rozhodu­jí a zřejmě i rozhodly v první řadě peníze a média, nikoliv občané. To zásadně zpochybňuje vychlou­bání prezidenta, kým a jak byl zvo­len. Dověděli jsme se to z rozhovo­ru, který Rychetský poskytl LN.


Číst dál

Kanadského pastora odsoudili v KLDR na doživotí

Pastor KLDRPchjongjang - Soud v KLDR dnes odsoudil kanadského pastora presbyteriánské církve na doživotí za protistátní činnost. Informovala o tom agentura AP. Reverend Hyeon Soo Lim z presbyteriánské církve v Torontu přijel do Severní Koreje letos v lednu na humanitární misi a krátce poté zmizel. Pak se ukázalo, že je zadržován kvůli nespecifikovanému obvinění.

Lim v Severní Koreji uskutečnil stovky humanitárních misí týkajících se pomoci sirotčincům či domovům s pečovatelskou službou, nikdy předtím problémy neměl. Jeho rodina tvrdí, že cesty byly čistě charitativní a apolitické.


Číst dál

Viníkem vlny uprchlíků není oteplování, ale biopaliva

Prales kaceniSucho v Sýrii trvalo jen rok a k válce došlo až o řadu let později. Začátek konfliktu všakPrales vykacen časově odpovídá zdražení potravin, který přivodila celosvětově biopaliva. Ne náhodou se biopaliva označují za „zločin proti lidskosti“. 

Mluvčí hnutí Duha Jan Piňos (kdysi šéf CHKO Broumovsko) věří, že za vlnu uprchlíků může nikoli demografie a islamisté, nýbrž globální oteplování. „Na základě ekologických znalostí o změně klimatu a ubývání vody jsem přesvědčený, že tato uprchlická vlna není žádná výchylka. Je to začátek něčeho, co zásadním způsobem promění tvář Evropy. Stačí několik neúrod a směrem k nám se pohrnou desítky milionů klimatických uprchlíků.“ Podobně hovoří i klimatolog Václav Cílek: „Obávám se klimatické krize, která donutí celé národy k obrovské a nekontrolované migraci“ (Český rozhlas, červen 2015) A důkaz? Válka prý propukla v době, kdy Úrodný půlměsíc zažil „nejhorší sucho od počátku přístrojového měření“ (Kelley 2015).


Číst dál

Klaus: Jak jen bych se nacpal zpátky do politiky

Klaus a peroMusí to být hrozná frustrace po tolika letech na výsluní se najednou stát jen „zajímavým“ Klaus 359 49 9 020714důchodcem. A to ještě v době, kdy bývalý důchodce z Vysočiny zasedl na Hradě. Sice jako směšná figurka, kterou neberou vážně ani ti, kdo ji využívají pro své cíle a přisouvají panáky za stejným účelem, jako se do mrtvolného golema vkládal šém, ale Hrad je Hrad.

Nenáviděná Unie se svým eurem pořád ještě není v troskách. Ani po ekonomické krizi, ani po vlně uprchlíků ještě nebyly splněny všechny vize Vladimira Vladimiroviče Putina – a najednou důchod. Musí to být hrozná frustrace. Asi jako jsou frustrovaní ti pejskové z pořadu „Chcete mě?“ Tak je třeba založit platformu.


Číst dál

Ženské věznice za teroru KSČ

Simkova DagmarLichačev a Makarov od počátku svého působení v ČSR kriticky poukazovali na to, že práce čs. bezpečnosti je příliš měkká a nerozhodná, že se bezpečnost nechává odstrkovat, neprosazuje dost energicky svoje názory a požadavky, a že s třídním nepřítelem se jedná příliš v rukavičkách.

Zpráva komise ÚV KSČ o politických procesech a rehabilitacích v Československu 1949-68

Dagmar Šimková

V Pardubicích byly soustředěny od roku 1952 velkou většinou ženy od státního soudu, hlavně vyšší, mnohaleté tresty. Mezi nimi byly ovšem i retribuce, jako dozorkyně Wernerová z Rawensbrücku a jiné, a dále i kriminální případy, hlavně vraždy. Stav uvězněných žen se pohyboval mezi 800-900. Pracovalo se na různých dílnách, za různých pracovních, zdravotních a existenčních podmínek. Mezi námi bylo mnoho žen starých, nemocných i mladších neschopných práce i pohybu následkem vyšetřovací vazby a metod vyšetřovacích. Dozorčí orgány vládly podle toho, jak se zostřovala politika vnitřní i zahraniční. Poměry se postupně zhoršovaly.


Číst dál

Bismark: „Kdo je pánem Čech, je pánem Evropy.“

Ruske velvyslanectvi PrahaRuská ambasáda v Praze je zcela určitě sídlem centrály moci Ruska v Evropě. Má oficiálně 142 zaměstnanců (USA 71, Čína 29). Pražská hrad je v současnosti její poslušnou pobočkou, stejně, jako tomu bylo za prezidenta Klause. Po odchodu presidenta Havla je Pražský hrad opět sídlem poslušných kolaborantů, spolupracujících přímo a nepřímo s Ruskem více, než s vedením EU! Poslanec Ivan Gabal situaci vystihl přesně: „Redikt okupační mocnosti. Ta asymetrie zastoupení je historicky urážlivá. Vysoký počet lidí na ruské ambasádě je relikt okupační mocnosti, je to sídlo místodržícího, je to dehonestující a jako pamětníkovi roku 1968 mi to vadí.“ Praze a Čechám vládne Ruský hrad v Praze, ne Pražský hrad!


Číst dál

Zapomínaní významní lékaři z Moravy a Slezska

Ungr DavidAutor David Unger (vlevo) pracuje jako klinický psycholog a psychoterapeut v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži, je předsedou Společnosti pro Moravu a Slezsko, z. s.

Mnozí slavní lékaři a vědci s domácími kořeny mají v různých zemích světa své sochy, pamětní desky, jsou po nich pojmenovány ulice i náměstí, zatímco u nás doma jsou téměř neznámí. Následující text připomíná osobnosti, jež by pro svůj přínos medicíně rozhodně neměly zapadnout.

Historie rozvoje lékařské vědy v celé střední Evropě je velice bohatá. České země byly v době vzniku moderní medicíny součástí podunajského soustátí – Rakouského císařství a později Rakousko-Uherska – a tvořily nejen jeho významné průmyslové centrum, ale mohou se pochlubit mnohými osobnostmi, které založily celé vědecké obory především v medicíně. K připomenutí těch významných lékařů a biologů, kteří pocházeli konkrétně ze dvou historických Zemí koruny české, tedy z Moravy a našeho (dříve Rakouského) Slezska, bych rád přispěl v tomto článku. Činím tak mimo jiné proto, že považuji za smutné, když mnozí slavní lékaři a vědci s domácími kořeny mají v různých zemích světa své sochy, pamětní desky, jsou po nich pojmenovány ulice i náměstí, zatímco u nás doma jsou téměř neznámí.


Číst dál

FED připraví ve středu USA o téměř 3 biliony dolarů

… Pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb je vysoká a nejspíš k tomuto kroku Fed již tuto středu přistoupí (i když by z mnoha důvodů neměl). Krátkodobě lze čekat rozporuplné reakce investorů s ohledem na unikátnost této události. Armagedon se kvůli nárůstu sazeb na 0,25 % však konat nebude. Dlouhodobě však spatřuji rostoucí ekonomická rizika a zpomalující růst, který se může projevit (v relativně krátkém čase) jako další ekonomická krize. S tou už ale bude nemožné bojovat tak, jak jsme byli zvyklí dodnes.


Číst dál

Tresty v justici USA a ČR

V USA se za vraždu člověka dávají nejvyšší tresty od doživotí, násobku reálného života, až trestu smrti. I u nás se nechá dát doživotí, ale jen výjimečně. Mnohdy za záměrnou smrt člověka dostane vrah méně než za krádež, ačkoliv by doživotí mělo být samozřejmostí, pokud pachatel byl při činu při smyslech. Ve zprávách na Prima TV byla informace o rozsudku nad třemi pachateli, kteří trýzněním utloukli bezdomovce k smrti a soud jim vyměřil trest JEN 10 LET !!! Má snad pro soud život bezdomovce menší cenu?! Dal by soud stejný trest jen za „humánnější“ zastřelení např. prezidenta?! Pochybuji. Za záměrné usmrcení člověka by měly být sazby trestů předem dané s minimálním rozsahem velikosti trestu. Jak bude asi odsouzen Američanovi, který měl zavraždit své čtyři příbuzné? V USA  by za čtyři prokázané vraždy dostal 4x doživotí, bez možnosti jakéhokoliv zmírnění trestu. Nikdy by už vězení neopustil. Tresty působí i profylakticky. Nízké tresty podporují zločinnost, velké odrazují i když ne všechny, bohužel. O tom, že se přidělává práce policii a justici nemluvě. Také bych nerozlišoval výši trestu mezi vraždou dokonanou a vraždou nedokonanou, díky zásahu třetí osoby – viz níže atentát na Babiše.


Číst dál

Brusel chce odzbrojit své občany. Co je nového v této totalitní iniciativě?

Charlton Heston - Right to Bear Arms (Slavný americký herec o právu a významu nosit zbraň) J.Š.

Jak možná víte, navrhla Evropská komise 18.11. (oficiálně jako reakci na útoky v Paříží) výrazný zásah do práv legálních držitelů střelných zbraní. Obecný komentář k návrhu najdete např. zde (http://www.vanektomas.cz/2015/11/19/rozhodna-akce-ale-vuci-komu/).

Protože kolem tohoto návrhu stále panuje řada nejasností, rád bych zde uvedl pár detailů a informací, jak vypadá situace dnes, necelé 2 týdny poté.


Číst dál

Boj o lípy – ROZHODNUTÍ

Kostel a lipyLípy na náměstí mají památkovou hodnotu a připomínají historickou událost. Byly vysazeny na počest svatby korunního prince Rudolfa s belgickou princeznou Stefanií. Vlastník stromů, město Žebrák, mělo lípy udržovat a chránit před negativními vlivy. Namísto toho jejich údržbu a ochranu zanedbávalo.

Stromy významného estetického významu postupně chřadly bez vhodných zásahů, které by vedli k možnému zlepšení. V současné době stále přetrvává možnost uplatnění lip bez perspektivy kácení. Uplatnění vhodných zásahů však neřeší ani soudní znalec. Kácení se povoluje, ačkoli se k němu má přistupovat pouze ve výjimečných případech. Radnice se nepokusila hledat možnou alternativu záchrany.


Číst dál

Charlton Heston - Right to Bear Arms

The 2nd Amendment was established as freedom's guarantee. The legendary Charlton Heston (National Rifle Association President 1998-2003) makes this point with unmatched clarity and power. http://www.LibertyPen.com


Číst dál

Ta naše povaha česko-slovenská…

Nikdy jsme nebyli ve většině národem bojovníků, ochotných riskovat a obětovat, ale o to větší mistři v přežívání s co nejmenšími ztrátami a s co největšími výhodami. Zbabělost vydáváme za moudrost a staečnost, nebojovat za největší „válečné umění“, jako poražení se vůbec nestydíme vyvyšovat k těm, kteří za nás a naši svobodu bojovali a umírali a jejichž vlastností a charakteru zdaleka nedosahujeme. Za Rakousko Uherska se o nás říkalo, že jsme národem kočích a služek. Hitler o nás říkal, že jsme národem cyklistů – dole šlapeme, nahoře se hrbíme. Heydrich, že jsme bezpáteřní, na rozdíl od Poláků, proto nás nelze zlomit, byť někdy díky tomu dokážeme nečekaně udeřit. Pravda je někdy krutá, ale nutná, chceme-li být skutečně lepšími a ne si pokrytecky hrát na nejlepší. Máme k nim stále ještě hodně daleko. Skutečný charakter se nechá zlomit jen silou, bezcharakternost se před silou jen ohýbá a ustupuje. O to více si hraje na charakternost, když nebezpečí pominulo. Pravda je někdy krutá, ale nutná, chceme-li být skutečně lepšími a ne si pokrytecky hrát na nejlepší. Máme k nim stále ještě hodně daleko.


Číst dál

Ostravu probudila něžná revoluce

Vacek avers DVD 19901990: „Loutky patří do divadla, ne do vlády!“ – „Ledy se hnuly, ale mrznout nepřestalo!“ –Vacek dopis CT 110811 „Staronová vládo, nejsme tupé stádo!“

Závěr dokumentu: „Jen stromy umírají vstoje, sochy kácí lid, když čas pravdy zvítězí a vyhlásí rozsudek věčného zapomnění. Po sochách nic nezůstává. Ze žulových kvádrů zmizí jméno a zbyde jen rezavá, kovová tříšť. Je nebezpečná – i přes nepatrná škrábnutí, může se infekcí změnit v bolestivou ránu. Nezapomeňte na to! Nikdy, protože bez lidi nemohou už nikdy povstat sochy jednou svržené“.

Tento dokument odmítla ČT koupit a odvysílat. Autor dokumentu, bývalý zaměstnanec ČT Ostrava pan Stanislav Vacek, mi udělil autorská práva - bez finančních požadavků. Děkuji jistě i jménem těch, kteří tento dokument shlédnou a spolu se mnou si připomenou, co by nemělo být zapomínáno a zapomenuto. Minutáž podstatného:

25:00 – ZV KSČ Státního divadla v Ostravě, 31:20 – arcizlodějina, 32:45 – svědectví studenta z Národní třídy, 42:45 – pohřeb totality, Josife Klementoviči Totalisme, 46:00 – význam křesťanských idejí, 52:50 – Karel Kryl, 1:01:50 – Václav Havel v Ostravě, 1:07:10 – OF Krnov má potíže, 1:12:00 – OF Budišov má potíže, 1:15:20 – socha Gottwalda


Číst dál

TBeeGirls - "You Hurt Me" z Bardějova

Tato slovenská dvojčata jsem náhodně potkal na Václavském náměstí. Vracel jsem se z mše svaté za Václava Havla. Jmenují se Tamara a Tatiana, pocházejí z Bardějova. Věřím, že i vás nadchnou svým projevem, čistotou a přirozeností. Nepochybuji, že by slavily úspěch u statisíců posluchačů či diváků. Držme jim palce, aby se prosadily a oživili bažiny české hudební scény, kdy se veřejnosti, z velké většiny, předkládá jen nehodnotné, konzumní a neobohacující. J.Š. 20.12.2015




... Text vkládejte sem, nadpisy nastavujte jako "Nadpis 2" ...

Nemáte dále zájem o Bulletin? ODHLÁSIT
Powered by AcyMailing