Bulletin č. 30/2015

Tento e-mail obsahuje obrázky a grafiku, jestliže je nevidíte, prohlédněte si je v prohlížeči.
pátek 19. duben 2024 23:02

Vše už bylo řečeno…

LN cechozrouti 270715Nemálo novinářů a historiků s podivnou, zvláštní bezcitelností, stále jednostranně píše a posuzuje násilnéSudetsti Nemci vyhnání českých Němců - i po 70-ti letech…

V postkomunistické společnosti je tato práce nepochybně nevděčná, mnohdy i ohrožující existenci, o to více je třeba připomínat skutečné příčiny a následky. Neustále muset představovat násilné vyhnání jako „logický následek“ nacistických zločinů, když pro to chybějí relevantní argumenty, není žádná záviděníhodná práce. O to obtížnější při skutečnosti, kdy v jiných zemích kde vládli nacisté, se tento „logický důsledek“ nedostavil. Z Dánska, zemí Beneluxu, Alsasko-Lotrinska, Velké Británie a z USA nebyli vyhnáni žádní Němci. Paříž dokonce nechala v Sársku (Saarland) provést národní referendum, kde si většina občanů přála pokračování spolužití s Němci. V USA nalezlo mnoho Němců svůj nový domov.


Číst dál


Téměř 90-letý komunistický zločinec odsouzen. Rozsudek zní 20 let vězení.

VincescuSoud v Bukurešti odsoudil na 20 let vězení Alexandra Visinescu, jenž velel vězeníRumunska veznice v Ramnicu Sarat, kde byli drženi vedoucí političtí představitelé Rumunska s předkomunistické éry a také intelektuální elita. Rozsudek není ještě pravomocný - O zákazu ukrajinským komunistům zúčastnit se voleb veřejnoprávní ČT informovala dne 24.7.2015 v 16 minutě hlavních večerních zpráv Události, „celých“ 19 vteřin?! O Visinescovi ČT v den jeho odsouzení 24.7.2015, tedy ve stejný den, vůbec v hlavních zprávách neinformovala! V Událostech ČT nebylo nic?! Mezi 29 titulkami se tato zpráva neobjevila v takřka hodinovém zpravodajství! Mediální ticho pokračuje.

Zahraniční média uvádějí, že rozsudkem odsuzujícím na 20 let se skončil proces s komunistickým zločincem, jenž velel pověstnému nejbrutálnějšímu vězení v Rumunsku.

Odsouzený na 20 let vězeni Alexandru Visinescu má 89 let. V r. 2013 se rumunský institut vyšetřující zločiny komunistických úřadů obrátil na generálního prokurátora s podáním, ve kterém žádal prokurátora žádal o sdělení někdejšímu náčelníkovi jedné z vězíc ve spojitosti se smrtí pěti politických vězňů.

Právě podplukovník Alexandru Visinescu od roku 1956 do r. 1963 vedl brutální vězení. Z výpovědi svědků vyplývá, že tam vězni umírali následkem příčin ubití, hladu, a absence lékařské péče a také zimou. Všichni byli ukrutně trestáni za dokonce nejdrobnější provinění. Náčelník Visinescu byl popisován jako „individuum obzvláště ukrutné“.


Číst dál

ČRo Vltava: Jiří Hejda: Žil jsem zbytečně

Hejda Jiri

Ukrajina vyřadila komunisty z voleb. Viní je z mučení lidu a vražd - Bude zajímavé sledovat, jakou pozornost této zprávě budou dnes věnovat veřejnoprávní média? Ukrajina je na Východě, ale vyřazením komunistů z voleb prokázala, že je na Západě více než Česká republika, kde vliv komunistů i bývalých posiluje! - Bolševici a hladomory!

Václav Havel: „Myslím, že knihy jako je „Žil jsem zbytečně“ od Jiřího Hejdy jsou nesmírněHejda Zil jsem zbytecne avers důležité, ne-li pro nic jiného, tak aspoň proto, že pomáhají udržovat to, čemu se říká „paměť národa“. Bez paměti není kontinuity a bez kontinuity není identity.“

… (Ne nadarmo jej Baťa jako předního ekonoma chtěl získat pro svůj podnik a Hejda - příznačně odmítl s tím, že by se ocitl ve střetu zájmů a nemohl by svobodně psát; Baťa - také příznačně - jeho rozhodnutí naprosto respektoval. Tedy vítězit vždy čestně a ne za každou cenu.) Kromě toho pociťujeme autorovo přirozené, žité vlastenectví bez náznaku šovinismu nebo xenofobie a s příslušnou mírou sebekritičnosti i skepse. Být vlastencem znamená pro Hejdu pracovat pro obecný prospěch, který jediný může zajistit skutečný a trvalý prospěch vlastní. A především pak vnímáme jeho hluboké demokratické cítění, sociální étos, úctu k práci jiných i k jejich názorům, korektní cesty k prosazování třebas i bolavé pravdy. …

* * *

Vážení a milí přátelé,


koho by to zajímalo, upozorňuji, že od soboty 25. července vysílá Český rozhlas na stanici Vltava každý den od 18.30 na pokračování ve 21 půlhodinách četbu z románu mého dědy Jiřího Hejdy: Žil jsem zbytečně. Jedná se o četbu, kterou připravil a režíroval již v roce 1991 Josef Melč a čte to Otakar Brousek. Připojuji i informaci z rozhlasového časopisu. Škoda, že tam nepřipomenuli i nové vydání (v podobě knižní i jako e-knihu) v nakladatelství Machart. Pokud by se někomu z Vás podařilo celý cyklus nahrát, prosím, dejte mi vědět. Mám jen starou kopii na kazetách a uvítal bych digitální verzi.


Číst dál

Otloukánek Andrej Babiš

Babis Kalousek venAndrej Babiš: „Jak ovlivňuju noviny? Asi blbě. MF Dnes vydala rozhovor se mnou na pokračování a dost okleštěný, tady je plná verze. anobudelip.cz/cs/o-nas/aktua…

Státní zástupce Mgr. Jan Lelek předaltrestní oznámení na poslance MiroslavaLN PZ Rath 240715 Kalouska ÚOKFK! - Poznámka k protibabišovské ofenzívě, zahájené jako na povel jarním sjezdem ČSSD.

My, obyčejní lidé, bychom se měli naopak snažit Babiše udržet v politice co nejdéle, protože zatím je jediný, kdo zachraňuje naše miliardy pro obyčejné občany tohoto státu. On sám je nepotřebuje. Jsem důchodce s necelými 11 000 Kč důchodu, ale těchto několik vět jsem musel napsat, abychom se nenechali skutečnými darebáky a parazity připravit o zatím jediného člověka, který nám pomáhá tím, že různým Klausům, Kalouskům, Rittigům a jim podobným zavřel kohoutky. A to je něco, co si přinejmenším zasluhuje naši úctu. Dejme mu čas ! Vždyť i k rozkradení potřebovali šíbři celé roky. Takže nemůžeme chtít nápravu ihned, nejlépe už včera. Nebo si tady někdo myslí, že Babiš vlastní kouzelný prsten Arabely ??? Dle mého názoru je motivem Babiše pro práci v politice jeho osobní výzva, jestli dokáže ekonomickou stránku státu, potažmo nás všech, uzdravit.

V poslední době velmi mnoho politiků a novinářů mluví „zasvěceně ale hlavně nahlas“ o Babišově střetu zájmů. Ve skutečnosti je Babiš, spolu s několika dalšími výjimkami jeden z mála, kteří nepřišli do politiky, vydělat si zde peníze. Jak známo, celý plat ministra, jakož i plat poslance včetně náhrad, posílá na účet fondu pro postižené. V tomto ohledu je mimo jakoukoliv pochybnost mezi ostatními politiky „Bílou vránou“ ! Kupodivu – zatím jsem nezaznamenal ani u jednoho z jeho mnoha nenávistných kritiků, že by se k sponzorování postižených připojili, nebo mu alespoň za toto gesto vyjádřili když ne dík, tedy alespoň úctu !


Číst dál

FOD: Bude bývalá komunistická prokurátorka JUDr. Marie Vodičková obžalována?

Vodickova MariePředem obehraná deska remark Heydrich - Pravice v Senátu neprosadila kritiku digitalizace v ÚSTR – FOD-Vodičková + ÚSTR-Porrtmann + JUDr. Hana Marvanová + ing.arch. Marek Řičář: Všechny tyto čtyři kauzy mají jedno společné. Jsou jimi ohrožovány tzv. „staré struktury“, proto se tak urputně brání. Že mají nemalý vliv dokazuje dosavadní, absolutní mlčení veřejnoprávních médií a bulváru.

Ředitelka FOD neplatila zaměstnancům a investovala prostředky do pochybných projektů. Bude opět platit okřídlené „konala v dobré víře“?! Kdo by nekonal za 30.000.000,-Kč v dobré víře se zárukou beztrestnosti? Mají občané opět platit za neodpovědnost druhých? Budou opět za veřejné plýtvání veřejnými prostředky potrestáni občané a pachatelé se jim vysmějí? FOD se měl v minulosti podílet i na mezinárodním obchodu s dětmi, jak informoval i web K213, toho času již delší dobu mimo provoz a který se problematikou rodičů a dětí zabývá roky.


Číst dál

Z českého politického chlívku a jiné souvislosti

Zemana a vajickaHenry Ford: „Vlastně je to dobře, že lidé našemu bankovnímu systému nerozumí. Kdyby tomu tak bylo, revoluce by začala ihned.“ - POKUD NEJSME SCHOPNI TRESTAT ZLO, ZLO TRESTÁ NÁS! – Myšlenky Václava Havla nabývají na aktuálnosti - Naše společnost stůně. Ano děti nemohou za své rodiče, ale sociální genetiku a způsob myšlení a jednání ze sebe nesetřepou.

Prezidentův kancléř Mlynář: Neukážu a neukážu. Nejsem tu od toho, aby mě k přiznání vyzýval každý Ferda Mravenec

Hrad našel majetkové přiznání Vratislava Mynáře za rok 2014. Ale až 24 hodin poté, co se po něm server Lidovky.cz začal pídit. Dokument sice existuje, jenže veřejnost ho nikdy neuvidí, stejně jako neuvidí ani ten za rok 2015 či 2016. „A proč bych to dělal?“ odpověděl kancléř bez rozmýšlení na otázku, zdali veřejnosti odhalí svůj majetek. Celý šokující rozhovor v LN stojí za přečtení. To co předvádí hradní kancléř Vratislav Mlynář nemá v historii Pražského hradu obdoby. Současně to slouží jako varovná ukázka dnešních poměrů v zemi, které to umožňují. Kancléř Mlynář není nic jiného než jejich „reprezentativním“ produktem.


Číst dál

Rozsudek v kause Power

Co číst v létě u vody? Jedině kvalitní humoristickou literaturu! Pro letošní léto vám proto doporučujeme rozsudek Okresního soudu Brno-venkov v šest let trvajícím procesu Power I + II. Komentovat ho prozatím nebudeme, to si ponecháme do odvolání. http://paragraphos.pecina.cz/2015/07/rozsudek-v-kause-power.html

P.S.

Rozsudek o 194 stránkách a 8 dní na odvolání. J.Š.27.7.2015



Rath: Bez krytí – flastr

Dnes dostal David Rath od středočeského krajského soudu v prvním kole za korupci osm a půl roku natvrdo a propadnutí zabaveného majetku státu. Dovolte mi při té příležitosti čtyři vzpomínky a drobet poznámek.

Vzpomínka první: Tři dny po zatčení D. Ratha mi osoba, s níž jsem se bavil o zcela jiných záležitostech, avšak kauza Rath byla živá, osoba znalá českého soudnictví a mnoha soudců více než my ostatní, mi na mou pochybovačnou otázku myslíte, že ho (Ratha) odsoudí (?), korupce se přece těžko dokazuje… velmi kategoricky odpověděla určitě ano, nemá šanci!


Číst dál

Celosvětový den hladovky za svobodu všech vězňů svědomí ve Vietnamu

Vietnam hladovka letak 230715Pořadatel: Hnutí We Are One (Jsme zajedno) - Čas konání: od 8.00 dne 25. 7. 2015 do 8.00 dne 26. 7. 2015. Místo konání: ve více než 20 městech z 15 zemí celého světa – Čas a místo konání v Praze: Od 10:00 do 18:00, 25.7 2015 na Václavském náměstí.

Dne 3. 7. 2015:

Radě OSN pro lidská práva, Výboru OSN pro lidská práva, Zahraničním zastupitelstvím ve Vietnamu, Mezinárodním organizacím pro lidská práva, Mezinárodním zpravodajským a mediálním agenturám.

Na základě principu "Jsme zajedno" -  bojujeme za svobodu vězňů svědomí ve Vietnamu. Rozhodli jsme se stanovit den 25. 7. 2015, Celosvětovým dnem hladovky za svobodu vězňů svědomí ve Vietnamu. Hladovka je dalším krokem Hnutí We Are One (Jsme zajedno) nhanquyen2015.net, který chce odsoudit vážná porušování lidských práv ve Vietnamu a požádat Radu OSN pro lidská práva a její členské země k odpovídajícím opatřením proti tomu.


Číst dál


Kde jsi táto?!

ZatrepalkoviKde jsou najednou všichni ti politici, velvyslanci, veřejné osobnosti, kteří se vehementně zastávali českých dětí v Norsku, ale Otík, unesený matkou na Slovensko je nezajímá?!

Dovolím si přeposlat reakci Umpodu Brno na mou prosbu o pomoc v našem případu s ohledem na to že Slovenská republika se snaží legalizovat únos. Jakým způsobem mohu vznést stížnost na poustup Umpodu Brno, respektive na jejich laxnost a tolerování chování jejich partnerského úřadu v SROV. 4,5 roku čekám na spravedlnost a na mou prosbu mi nakonec Umpod napíše že dělat nic nemohou? Kdo vlastně zastupuje práva dítěte v zahraničí?


Číst dál

Jan Urban ke „kauze Bělobrádek“: Konečně někdo…

LN Bez Nemecka 130715„Je v pořádku, že komunisté nenávistně řičí. Mluví z nich špatné svědomí. Nikdo nezískal z odsunu, rozkrádání a rozdávání majetku po odsunutých tolik jako KSČ.“

Konečně se český politik odvážil navštívit Sudetoněmecký dům v Mnichově. Konečně český politik uctil památku obětí odsunu a položil květiny k jejich památníku… Je to nečekané a vzrušující. Takhle a v takových chvílích se rodí státníci a obrozují státy. Konečně politik, který činem, protože podobné gesto je v politice činem výsostným, prolomil desítky let téměř absolutního mlčení, které nelidskosti a násilí poválečného odsunu Němců z území Československa zahalovalo.

Konečně může začít otevřená, doufejme, že co nejširší diskuze nejenom o tom, čeho se předtím nacismus dopustil na nás, ale i o nelidskosti a zločinech, spáchaných po devátém květnu 1945 pod vedením a ochranou československých státních orgánů.


Číst dál

Počteníčko: Pan Vávra se rozhodl

Povídka Jiřího Suchého odehrávající se v čase dovolených.

– Blbče, pravila paní Vávrová svému muži. – Koukej se trochu kolem sebe! Jinak jsme mohli zůstat doma. Pan Vávra pozvedl hlavu dosud svěšenou a pomyslel si: Má pravdu, Božka. Koukám do země, a ta je stejná jako u nás. A kupole mi unikají. Například támdle. Chrám svatého… chrám nějakého svatého a mně by málem unikl.

A pan Vávra se zakousl pohledem do chrámu a hltal jeho architekturu, aniž tušil, zda je gotická či barokní. Ale paní Vávrová spokojena nebyla.


Číst dál

Když strana zavelí

Zemana a vajickaDříve strana komunistická, jíž byl státní zástupce OSZ pro Prahu 2 Tomáš Bláha členem, nyní kterákoli strana, která je u moci. Podle zprávy iDnes dal tento, jak v podobných případech s oblibou píšeme do námitek podjatosti, mravně narušený jedinec, pokyn k trestnímu stíhání osob, které vloni na Albertově házely vejce na presidenta Zemana.

Není poprvé, co píšeme, že trestný čin výtržnictví je reliktem komunistického práva a do demokratického trestního zákoníku nepatří: výtržnost nebo hrubá neslušnost se v civilisovaných zemích posuzují jako přestupek. Jakkoli se nedomníváme, že by házení vajec požívalo ochrany jako legitimní politický projev, trestní stíhání osob, které takto svůj postoj ke státohlavě projevily, je nepřijatelným excesem, který posouvá Českou republiku zase o kus na východ, kam ji ostatně sunou i úvahy o stíhání za výsostně politický a chráněný projev ve formě šibenic nebo konopných oprátek. Co přijde dál, soudruhu Bláho? Trestní stíhání za červenou kartu, za transparent nebo za politický projev?


Číst dál

Podivné recepty na léky?

Nemho receptPotkal jsem jednu důchodkyni, která se rozčilovala, jaký „recept“ dostala v nemocnici od lékaře – viz obrázek. Obrátil jsem se na ministra zdravotnictví s dotazem dne 5.7.2015. Dnešního dne mi MZ odpovědělo. Postačily by mi stručné odpovědi na otázky a poděkování za moji snahu o osvětu. Pro mne i dotyčnou důchodkyni postačí poslední věta odpovědi, byť se nepíše „musí“, ale „měl by“ být recept na žádost pacienta lékařem vystaven v listinné podobě a kdy není nutná návštěva jiného lékaře. PDF dokument byl zbytečně velký. Prosím omluvte jeho zhoršenou čitelnost. Jinak bych ho nemohl na tento web umístit. 

Mimochodem jsem se ve věci privatizace obrátil na MF také se ZOI. Po upřesňujícím dotazu na MF jsem byl mile překvapen odpovědí jedné úřednice v tom smyslu, že MF odpoví na každý dotaz i bez zákona o informacích, protože to chápou jako samozřejmou službu občanům ke které je nemusí nutit žádná zákon. Bohužel se obávám, že je stále dost ministerstev a institucí, kde se bez ZOI odpovědi často nedočkáte. Je vidět, že nová „štábní kultura“ přináší už své ovoce - i ve věci zasílání dokumentů v přijatelné velikosti.


Číst dál

TV šlágr boří rekordy a mediální scéna mlčí?!

Při svém pobytu v exilu jsem rád navštěvoval zábavy s lidovými muzikanty. Jejich obdobu jsem u nás postrádal –a vida už se hlásí nezadržitelně o slovo. Lidé už mají dost chodit „na hvězdy“ často uměle vyrobené. „Vyrobí“ si je sami. Lidi „táhne“ rytmická, temperamentní a vtipná muzika, živý kontakt s muzikanty, kdy se necítí být jen diváky, ale i aktivní součástí koncertu. Zatím je český šlágr „v plenkách“, nemá tradici. To se dá dohnat. Hlavně neupadnout do nenáročnosti jako Eva a Vašek. Až budou čeští muzikanti vystupovat v krojích, kultivovaně ne jen s „nahatými“ texty a umět bavit a motivovat publikum nejenom muzikou, ale i vtipy, scénkami, zábavnými hrátkami do kterých se všichni společně rádi zapojí a co zážitek o to více umocňuje, budou na dobré cestě.


Číst dál

NKÚ: Národní galerii chybí desítky sbírkových předmětů

Ředitelem NG byl Milan Knižák od roku 1999 do roku 2011, kdy byl odvolán z funkce. Nese jako její nejvyšší představitel za tyto ztráty, resp. krádeže i nejvyšší odpovědnost. Bude vše svalovat na druhé v rámci české tradice osobní neodpovědnosti? Od osobního přítele zloděje per Klause by přijmutí osobní odpovědnosti bylo překvapením. Jde o další flagrantní ukázku stavu naší kultury a jejích nejvyšších představitelů, potažmo stavu země a její nevyspělosti a zaostalosti. J.Š. 20.7.2015

Praha - Národní galerii (NG) v Praze chybí desítky sbírkových předmětů, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Při inventarizaci sbírky ukončené v roce 2012 galerie nenalezla například 31 kreseb, mezi které patří díla Josefa Lady, Františka Kupky či Jana Zrzavého. Trestní oznámení kvůli ztrátě Zrzavého kresby Zeyerova zahrada podala Národní galerie až během kontroly NKÚ, tedy minimálně 13 let od ztráty díla. Vyjádření galerie a ministerstva kultury ČTK zjišťuje.


Číst dál

... Text vkládejte sem, nadpisy nastavujte jako "Nadpis 2" ...

Nemáte dále zájem o Bulletin? ODHLÁSIT
Powered by AcyMailing