Bulletin č. 27/2015

Tento e-mail obsahuje obrázky a grafiku, jestliže je nevidíte, prohlédněte si je v prohlížeči.
čtvrtek 28. březen 2024 17:09

TGM 1925: Jan Hus, naše obrození a naše reformace

TGM HUS avers 1925TGM: „Jsme národ Husův a rádi se tak zoveme — avšak jsme tím národem Husovým doopravdy a ve skutečnosti? Nejsme. Ještě nejsme.“  

Problém našeho národa zůstává stále stejný – mravní. Trvá už po staletí a nutí k zamyšlení oHus Jan podstatě charakteru a povahy našeho národa. Obávám se, že si nikdy nedokážeme sami vládnout a že to nejlepší z nás dokážeme dát světu, když vládu převezmou jen ti, co na to mají charakterové předpoklady. Doba nemravných občanů zákonodárců musí jednou skončit, nechceme-li si zopakovat minulost a ztratit naději pro budoucnost či i na existenci naší země. I dnes by Hus stejně kázal, ale proti zpupnosti, nemravnosti a zlodějinám politiků. Za komunistů by dopadl jako kardinál Josef Beran či kněz Josef Toufar. Bez nových „Husů“ to nedokážeme. Nejsou to ti, co jen moudře mluví, ale činu, riziku a oběti se nikdy neodváží. Nepochybuji, že při dnešních slavnostech zazní mnoho stále stejných, nudných projevů politiků a historiků. Stejně nepochybuji, že zásadní myšlenky, zde uvedené, budou opět zamlčeny. I proto, že by z jejich úst působily zcela nevěrohodně a trapně. U většiny z nich jejich život představuje opak toho o čem Jan Hus kázal. J.Š.

Pravidlo Husovo: »Od prvé doby svého studia, ustanovil jsem si pravidlo to, že rád a pokorně od mínění svého upouštím, kolikrátkoli bych nalezl poučení lepší v oboru kterémkoliv; vímť, že co víme, je pra­malé ve srovnané s tím, co nevíme.«

Mistr Jan Hus: „Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a střírbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají. Chceš pokřtít dítě? Zaplať! Chceš loupit a vraždit? Zaplať a bude ti odpuštěno. Ale pak, kdyby sám ďábel zaplatil, vstoupil by na nebesa? A za peníze takto vydřené z chudého lidu koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny kožichy drahé věší, zatímco Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil. Však poznejte se, vy zloději chudého lidu, neboť Bůh i lid vás vidí.“

TGM: Myslit o našem národě, znamená myslit také o Husovi. Mravní poměr Husův k českému studentstvu posud vyznačen je platně v t. zv. závěti, kterou Hus psal r. 1414 na podzim svému žákovi Mar­tinkovi z Volyně: v ní skutečně máme Mistra Husa celého. - Doporučuje svému žákovi především a důrazně čistotu, napomíná ho proti lakotě a nepořádnému životu, aby neprojídal statků v ho­dech, aby upustil od krásných šatů a nadbyteč­ných. Rozumí se, že nelze pojímat národnosti vtom smysle jen biologickém; národ­nost je idea, je cit. Národnost je mravní idea. Národnostní idea na konec je láska, vzájemnost podle jazyka a rodu, idea mravní, a tato idea právě reformací a zejména Husem byla posilněna a posvěcena. - Dnes národnost příliš často stává se národností slovní, tím, proti čemu Havlíček tolik bojoval - Nejčistší idea hu­manity nezakazuje, nemůže zakazovat obrany. - Pravá mravní hodnota jednání závisí na mo­tivech, které je určují. V každém sporu, v každé válce záleží na tom, abychom věděli, kdo ohro­žuje a útočí a kdo se brání. Právě proto se uva­žuje o otázce první odpovědnosti nyní tak hor­livě a pozorně.


Číst dál

Dopis ministru spravedlnosti od Štěpána Eliáše

Ricar MarekPtám se tedy, čím se táta provinil? To je snad v naší zemi  trestné mluvit pravdu? TrestáPelikan Robert se zde morální jednání?

Vážený pane ministře,  

moje jméno je Štěpán Eliáš,  je mi 18 let. Jsem synem  architekta Josefa Marka dříve Marka Řičáře. Obracím se na Vás se žádostí o podání stížnosti pro porušení zákona v procesu, ve kterém byl můj táta nespravedlivě souzen a odsouzen. Jako svědek vystupoval proti korupci  v kauze „Budišov“, stal se nepohodlným některým politikům, proto byl nejprve mediálně označen za lháře a zloděje a následně zneužitím policie a justice také prakticky odstraněn a zlikvidován.. Tato likvidace zasáhla ničivě přímo mě a celou moji rodinu, když jsme museli  ze dne na den opustit náš domov, kamarády, známé i prarodiče. Pět let jsme se museli skrývat za asistence policie po všech možných koutech republiky. Když jsme se konečně usadili a těšili se, že začneme konečně žít „normálním životem“, celá kauza byla mocnými  politiky této země obrácena proti mému otci, který byl křivě obviněn a nespravedlivě odsouzen na sedm let vězení, aniž se mohl účinně bránit.


Číst dál

I za socialistický závazek komunisté zavírali, pravda jen ty, co to mysleli doopravdy

Wonka 12 hrob Jiri 1 260413Socialistický závazek ze dne 29.dubna 1986 Jiřího Wonky, je toho důkazem. Komunistický režim socialistický závazek „ocenil“ rokem vězení, pálením cigaretami a podlomeným zdravým.

Dne  13.února 1987 byly ráno ve vazební věznici v Hradci Králové nalezeny u Jiřího Wonky výstřižky z Rudého Práva s projevy M. Gorbačova. Aktivní, sadistický dozorce Ivo Vyletal mu je sebral. Když Wonka protestoval brutálně ho začal bít obuškem do zad a krční páteře. Po tomto napadení ochrnul. Obratem začal být trestně stíhán za napadení bachaře. Jak bylo zvykem, spoluvězně ihned přemístili, aby zůstal osamocen. Polistopadový režim  odmítl sadistu Vyletala trestně stíhat. Od té doby je Jiří Wonka invalidní. Člověku se zvedá žaludek z „dokumentu“ Pavel Wonka se zavazuje „dokumentaristky“ Libuše Rudinské. O Vyletalovi v něm není ani slovo, stejně jako o právním díle, 94 tezích a odkazu Pavla Wonky. To je jasným důkazem, že Rudinské nešlo o pravdu, ale o pomluvu, ke které se propůjčili bývalí známé či dokonce přátelé zavražděného Pavla Wonky. Od vystupujících bývalých příslušníků StB to nepřekvapuje, ani to, že se dodnes stydí za své jméno či obličej. Velmi dobře to vše Rudinská věděla a vědomě nepoužila, aby vytvořila zcela lživý obraz o člověku, který už se sám bránit nemůže.


Číst dál

Starosta Praha 7 navrhuje přejmenovat „Wilsoňák“ na „Wintoňák“...?!

Praha hlavni nadraziTo opravdu nedokážeme vzdát poctu jedné významné a úctyhod­né osobnosti jinak než za cenu ne­vděku a uražení jiné? - Na desátý ze slavných čtrnácti bodů prezidenta Woodrowa Wilsona, jenž požado­val autonomii pro národy Rakousko-Uherska, se totiž mimo jiné odvolávali představitelé bu­doucího Československa při prosa­zování samostatnosti státu.

Při vší úctě k odkazu a odvedené práci sira Nicholase Wintona, považuji tuto iniciativu starosty Jana Čižinského za nevhodnou, byť jeho pohnutky dokáži pochopit. Nejprve jsme hlavní nádraží v Praze pojmenovali po císaři Františku Josefovi, poté po presidentu USA Woodrowovi Wilsonovi, poté jsme ho odjmenovali a zmohli se pouze na Wilsonův pomník před „jeho“ nádražím. Nyní by mělo být opět přejmenováno na Nádraží Nicholase Wintona. Když už nebylo možné navrátit původní název po vzniku ČSR, proč nezvolit i jména zapomínaných hrdinů naší země, kteří zachránili mnohem více lidských životů a vykonali toho tolik pro naši zemi? Sir Winton zachránil 669 židovských dětí, Přemysl Pitter nepochybně stovky českých, německých a židovských dětí, Jan Antonín Baťa zachránil 2000 židovských rodin, nemluvě o jeho obrovské podpoře protinacistického odboje. Dr. Emil Hácha zachránil 1200 studentů za Protektorátu. Jistě si všichni tři zaslouží daleko více, aby i jejich jména byla navržena panem starostou. Obávám se, že o těchto našich velikánech pan starosta nic neví, jinak by těžko tento návrh mohl podat. Jsme zvláštní zemí, která se i po 70. letech stydí za své skutečné hrdiny a raději o to více uctívá hrdiny z jiných zemí.


Číst dál

ARD 25.6.2015: Řecko vytisklo ilegálně 90 miliard Euro?!

Ve veřejnoprávní německé televizi ARD, prohlásil Stefan Homburg z Leibnizovy university v Hannoveru, že řecká státní banka se svolením EZB (Evropské centrální banky) natiskla 90 miliard Euro a že to je jednoznačně ilegální. Podívejte a poslechněte si sami od 5:14 min.

“Řecko mělo do 30.června zaplatit 1,6 miilard EUR, nezaplatilo a nic se nestalo. 20.července má zaplatit 3,5 miliard EUR? Řecko možná ztratí EURo, vrátí se k drachmě nebo paralelní měně, vystoupí z EU? Vystoupení si německá kancléřka zatím nepřeje. V debatě Dietra Jaucha na ARD z těch EZB odsouhlasených, i když ilegálních 90 miliard, se má financovat nyní mezi-rozpočet, státní správa, platy, důchody atd. Tomuto „žonglování“ málokdo rozumí. Řecko si zfalšovalo či upravilo příznivou statistiku a z EU to nikdo nekontroloval?! Určilo si platy mnohem větší než v Německu, také důchody. Např. novinář  bezvýznamného plátku měl plat 7.000 EUR měsíčně a důchody byly i 3.000 EUR, což nemá v Německu nikdo, maximálně ho dosáhne po 45 letech práce státní úředník s dobrým platem. Rejdaři a bohatí neplatili žádné daně a ty se stejně vybíraly mizerně, ovšem hodně „shrábly“ banky, jako mezičlánek, na úrocích a pod. Představte si moře, teplo, od března nemusíte ani svítit, topit, turisté se hrnou a co se vydělá a šup s tím do ciziny. Ze diktatury generálů 1971 jsem tam byl a měli se dobře i bez EUR. V Německu však byli Řeci pilní, vedli v kožešinách apod.“ Mimochodem porovnejte si tyto 15-ti minutové hlavní zprávy veřejnoprávní ARD s ČT. Obávám se, že se dozvíte více důležitých informací ze světa než z Událostí ČT za 4x delší dobu - a to nemusíte ani ovládat německý jazyk…


Číst dál

Justiční telenovely, které ČT veřejnoprávně zneveřejňuje

JustitiaPohádka - Soud projednává antidiskriminační žalobu proti oběti provokace - Žaloba za pochod sexuálních menšin

… Soud přece jen, po čtyřech letech a jednom měsíci, žalobu projednal a žalobci vyhověl, dav však čarodějnici a jejímu teamu za pravdu v tom, že pokud orgán veřejné moci napíše, že záznam zničil, je to prostě tak a žádný důkaz, ani případný výslech osoby, která ho obstarávala, na tom není s to ničeho změnit (hrozme se proto dne, kdy některý OVM prohlásí, že 3 × 3 = 10!). … Tento proces věru nebude vepsán zlatým písmem do knihy cti české justice: litoměřický soud projednává žalobu romské provokatérky, která z pověření ombudsmanky prověřovala nediskriminační jednání realitních kanceláří. Ať tak, či onak, provokace osob pověřených k tomu veřejným ochráncem práv představují účastenství na deliktu ze strany státu – pověřitele provokací. Zcela nepřístojné chování veřejného ochránce práv. … Navíc veřejné rozmazávání údajného postižení státem ilegálně pověřené provokatérky asi svědčí o ztrátě soudnosti. … podle jejíž představy nejlépe zabráníme výtržnostem na demonstracích tak, že potenciální protidemonstranty na místo vůbec nepustíme. Postoj policie hájí ministerstvo do roztrhání těla. … Právně se situace jeví být jasnou, avšak minimálně u prvních dvou stolic musíme počítat se soudci „vbíhajícími na hřiště v dressu soupeře.“


Číst dál

Zákon o státní službě: kompromis, který na úřadech nechává moc v rukou politiků

Cílem zákona o státní službě bylo depolitizovat státní správu, posílit její profesionální charakter a stabilitu a též zvýšit i její efektivitu. A jak to vypadá ve skutečnosti? - Rozhodně tak nemáme státní správu nepolitickou; proto zůstává sama budoucnost služebního zákona nejasná. Těžko si představit, že by po případné změně vládních stran noví ministři svodům na přeobsazení některých pozic odolali.

… Se zákonem počítá od roku 1993 naše ústava a jeho první verze byla schválena k roku 2004. Všechny vlády bez ohledu na jejich politické složení však její reálnou účinnost odsouvaly, celkem se tak stalo pětkrát. V tichosti byla tato první verze zrušena až nyní, aniž by kdy začala fungovat. … Česká republika měla vznik a přijetí služebního zákona daný jako povinnost při vstupu do Evropské unie. Není proto divu, že unijní orgány považovaly jeho neustálé odkládání za velký problém. Funkční zákon se nakonec stal nepřekročitelnou podmínkou pro čerpání evropských fondů do roku 2020.


Číst dál

Recept na nejúspěšnější zpravodajský server: smíchejte polopravdu, strach, nenávist a hoax

Podle mého mínění převažují zprávy živené hoaxy, polopravdami, strachem a nenávistí. Nicméně posuďte sami.

Takto vypadá hitparáda zpráv, které krátkodobě nejvíce zaujaly českou internetovou veřejnost. Veselé čtení to není. Pro potřeby social media monitoringu sbíráme přehled úspěšnosti článků českých zpravodajských serverů na Facebooku. Měříme, kolik tam získaly během 24 hodiny lajků, komentářů a sdílení. Ty úspěšné jsou jakési komety dne. V monitoringu máme cca 200 serverů a vzniklý „top ten“ dohromady tvoří zajímavý přehled. Tady je tedy seznam nejsdílenějších hvězd českých zpráv za období 22.3. až 22.6. 2015.


Číst dál

Andrej Babiš versus ÚPN: O vicepremiéra jde až v poslední řadě

Podstata kauzy - Divný svazek - Účelový výklad historie - Potká se Ďábel s pánem Bohem: „Nejsi všemocný, nemůžeš nic změnit.“ Načež se Pán Bůh zamyslel a stvořil osmý den - pro historiky.“

Rozhodnutí bratislavského soudu v odvolacím řízení ve věci žaloby Andreje Babiše na Ústav paměti národa kvůli jeho neoprávněné evidenci coby agenta StB by mohlo být počátkem konce „blbé nálady“, již v zemích s „lustrovatelnou“ minulostí šíří ideologicky zaťatí dezinterpreti historie. Bratislavský krajský soud potvrdil loňské rozhodnutí soudu první instance, dle něhož je ministr financí Andrej Babiš v archivních svazcích StB evidován jako její agent neoprávněně. Vůči verdiktu se již nelze odvolat. Článek Jana Schneidera ponecháváme v původním znění.


Číst dál

Smějeme se s Putinem

… Otec mu radí, co o svatební noci: „Přenes ji přes práh, ať vidí, jak je Rusko silné. Svlékni se, ať vidí, jak je Rusko krás­né. A pak začni masturbovat, ať vidí, jak je Rusko soběstačné!“ - Vtip s proradným Američanem a čest­ným Rusem prostě nemůže fungovat, stejně jako si nedovedu představit, že by našinci spontánně vítali konvoj rus­ké armády, jako se to onehdy stalo s tím americkým. Pokud se tedy „liliputinové“ v informační válce slov skuteč­ně zaměřili na humor, buďme klidní. To je totiž jediná fronta, na které Češi nemohou být poraženi.


Číst dál

Praskolesy LTP 2015: První turnus „řádil“ u táboráku

Včera 1.7.2015 se konal tradiční táborák s opékáním buřtů (skutečně skvělých od místního řezníka). I.turnus je výjimečná parta, kde platí „Jeden za všechny, všichni za jednoho“, včetně sedmi vedoucích. Děti vyprávěly vtipy, ani má kytara nezahálela. Kouzelný večer byl zakončen tradiční táborovou písničkou, čtením kouzelného příběhu Otakara Batličky „Hvězda Mittenova“ a letošní novinkou – zpěvem české státní hymny, kterou jsme táborák zakončili. Byl jsem překvapen jak se rychle utišily a nádherně, s vycházejícími prvními hvězdami, ji společně zazpívali. Každý si jistě tu svoji „Hvězdu Mittenovu“ při návratu do tábora našel. Ať jim ještě dlouho, co nejdéle svítí a doprovází je bezpečně na jejich životní cestě.


Číst dál

Letní tábor Praskolesy 2015: ukončení I.turnusu

I.turnus byl výjimečný. Stany už mají 50 nových osadníků. Téma je Harry Potter, tak si jistě všichni užijeme. Mimochodem nová kuchařka Jarka porazila na turnaji 39 nejlepších hráčů mariáše v ČR. Teď už "řádí" v kuchyni:-) J.Š. 5.7.2015



Letní tábor Praskolesy 2015 - II.turnus: Zmrzlina vítězí na horkem

Sluníčko nás nešetří, tak jsme byli nuceni použít novou „zbraň“. Čokoládová, jablečná, borůvková a vanilková zmrzlina nastoupila do boje po nedělním obědě s řízkem a bramborami. Teď děti odpočívají pod stíny stromů. Za hodinu jim začnou další vodní hry v bazénu. Bohužel je rizikem provádět v takovém horku fyzicky náročné aktivity. Musí počkat na ráno či k večeru, dokud sluníčko nepoleví. II.turnus se pomalu, ale jistě rozjíždí. Nepochybuji, že bude mít I.turnus zdatného následovníka. J.Š. 5.7.2015



Světla a stíny civilizace

Motto: Budeme připraveni na nesnadnou situaci lidstva před vesmírem, vůči níž se mi dnešní filosofové a vládci jeví směšně anachroničtí. (Oppenheimer)

… Dalším stínem civilizace je její nevyrovnanost. Dalekosáhlé zásahy do přírody nebo ekonomiky jsou prováděny v době, kdy ještě není možné domyslet, k čemu povedou. Nekontrolovaný vývoj může již dnes vést k vážnému narušení tělesného i duševního zdraví. Je tu nebezpečí zásahů do biologické podstaty člověka a života, na něž mohou vážně doplatit budoucí generace. … Zvlášť závažným důsledkem civilizace se však zdá narušení stálosti. Život má pro nás cenu jen jako syntéza stálosti a změny. Člověk nedostává žádný návod, co má na světě dělat, jeho život je však proud změn a musí tedy měnit sebe i svět. K uvědomělému jednání potřebuje relativní jistoty, tedy zázemí stálosti, které je mu ukazatelem, oporou, nadějí, které z něho dělá celistvou bytost. …


Číst dál

... Text vkládejte sem, nadpisy nastavujte jako "Nadpis 2" ...

Nemáte dále zájem o Bulletin? ODHLÁSIT
Powered by AcyMailing